Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoogtepunten september 2019

2 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

1,7%

S&P 500

4,2%

EURO STOXX 50

2,8%

FTSE 100

3,6%

CAC 40

4,1%

DAX 30

4,0%

BEL 20

3,7%

FTSE MIB

4,9%

IBEX 35

5,0%

TOPIX

In de greep van de zwaartekracht?

Apple heeft met de nodige toeters en bellen zijn nieuwe iPhone voorgesteld. Daaraan hangt een identiek prijskaartje als aan het vorige model. Zou de techreus met zijn telefoons en tablets tegen het prijsplafond botsen? Misschien zoekt men daarom wel naar alternatieve inkomsten. Het bedrijf verlegt de aandacht namelijk naar diensten, zoals muziek, games en de pas geïntroduceerde streamingdienst Apple TV+. Zo blijven gebruikers van oudere iPhones in het ‘ecosysteem’ van Apple én genereren ze nog inkomsten. De vraag is echter of Apple TV+ tegen slechts 4,99 dollar per maand ooit de marktwaarde van zowat 1000 miljard dollar kan rechtvaardigen.

Op de achtbaan

De stroom berichten over de Brexit houdt aan. Het Hooggerechtshof heeft de opschorting van het Britse parlement ongedaan gemaakt. Dat had op de valreep echter nog een wet goedgekeurd om de Brexit uit te stellen tot 2020 indien op 18 oktober geen akkoord is bereikt. Bovendien regende het beschuldigingen dat de top van de regering de Koningin zou hebben voorgelogen. Premier Boris Johnson verwacht nog altijd dat het VK, als een in woede ontstoken "Incredible Hulk", zich op 31 oktober losrukt. De EU maande hem aan ‘op te houden met te doen alsof hij onderhandelt’ en zijn tijd wijs te gebruiken.

Olieprijs ontvlamt

Een voorbeeld van hoe grillig de grondstoffenmarkten kunnen zijn: na droneaanvallen op raffinaderijen in Saoedi-Arabië schoot de olieprijs in één dag 20% hoger. Dat klinkt spectaculair, maar eigenlijk keerde olie louter terug naar het prijsniveau van mei. Meteen daarna daalde de prijs weer nadat de Saoedi’s hadden beloofd om de productie binnen enkele dagen opnieuw op snelheid te krijgen. Intussen wijzen klimaatactivisten erop dat alternatieve energiebronnen, in tegenstelling tot olie, minder gevoelig zijn voor geopolitieke schokken.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

The monthly review: Hoofdpunten april

Artikel | Thema | 4/05/2022

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. 

Insight

Close Look: Deglobalisering – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 4/05/2022

Het is aangekondigd als het einde van een tijdperk, en het lijkt erop dat het tij nu is gekeerd wat betreft de globalisering van de handel. Door recente geopolitieke gebeurtenissen en de coronapandemie zijn de zorgvuldig opgebouwde productie- en toeleveringsketens over de hele wereld uiteengevallen.

Insight

The monthly review: Hoofdpunten maart

Artikel | Thema | 31/03/2022

Nadat er een embargo werd ingesteld op de olie-export sloot Rusland een cruciale pijpleiding, ogenschijnlijk voor essentiële reparaties. Het is de klassieke leveringsbeperking.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten