Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Stappenplan voor elektrische voertuigen: zijn we er al?

7 maanden geleden

CLOSE LOOK
Stappenplan voor elektrische voertuigen: zijn we er al?

In de aanloop naar de Klimaattop COP26, de klimaatconferentie in 2021, trachtten enkele belangrijke economieën elkaar te overtroeven in hun intenties op het gebied van duurzaamheid. Er werden plannen aangekondigd om de productie van verbrandingsmotoren (ICE - Internal Combustion Engines) voor wagens drastisch te verminderen in het komende decennium. Omdat de transportsector wordt aanzien als één van de grootste uitstoters van koolstofdioxide, werd dit beschouwd als een belangrijke tussenstap in de verwezenlijking van de "net zero"-doelstellingen tegen 2050. Binnen een paar jaar zullen we de laatste gegevens over de overstap naar elektrische voertuigen (EV's) of "duurzame mobiliteit" herzien.

De verkoopcijfers van EV's kenden een groei van 55% in 2022, ondanks een zeer lage vraag op de wereldwijde automarkt. Met een aandeel van 13% op de wereldwijde markt voor lichte bedrijfsvoertuigen, zien we dat de verkoop van EV grofweg 75:25 is verdeeld tussen voertuigen met enkel een batterij en plug-in hybrides. Afgelopen jaar waren meer dan vijfhonderd EV-modellen beschikbaar. Dat is twee keer zoveel als vijf jaar geleden en de verkoop overschreed voor het eerst de kaap van 10 miljoen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat dit jaar, gestimuleerd door diverse incentives, bijna één verkochte wagen op vijf wereldwijd een EV zal zijn.

Amerikaanse autoproducenten hebben zich geëngageerd om ervoor te zorgen dat tegen 2030 ongeveer 40-50% van de verkochte wagens elektrisch is. Maar de aankoop van EV's kan zeer duur zijn en daarom is een boost van de klantvraag van essentieel belang. Ondanks subsidies tot $7.500 per wagen onder de Wet Groene Economie van President Biden (Inflation Reduction Act), ligt de stijging van het aantal EV's in de V.S. nog steeds achter op schema. EV's waren goed voor amper 7% in de verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen in de V.S. in 2022, terwijl dat cijfer in Europa net boven de 20% klom. De door de Europese Commissie voorgestelde ban op de productie van ICE-voertuigen tegen 2035 werd behaald met enkele uitdagingen. Duitsland vroeg een uitzondering voor voertuigen met verbrandingsmotoren die rijden op e-fuels, terwijl Italië een soortgelijke schikking vroeg voor biobrandstoffen. 

De opkomende markten liggen momenteel in koppositie, zij het vanuit een lage basis, waarbij Indonesië en India de snelste groei kennen. Ook de Chinese markt is razendsnel gegroeid. In China is niet minder dan 27% van de verkochte nieuwe wagens een EV. Chinese autoproducent BYD (Build Your Dreams) is de grootste producent van EV's wereldwijd en stootte Tesla van de eerste plaats. Bovendien is China veruit de grootste EV-markt ter wereld, goed voor 57% van het totaal aantal EV's dat wereldwijd werd verkocht in 2022. Het is ook de grootste producent van EV's, met 6,7 mln. voertuigen, of 64% van de wereldwijde output, die afgelopen jaar in China werden geproduceerd. De export uit China explodeerde, en dat was niet enkel het geval voor Chinese, maar ook voor Westerse merken, waaronder Tesla, Volvo en BMW.

Het IEA liet zijn voorspellingen voor elektrische voertuigen stijgen en hoopt nu dat de globale verkoopcijfers van EV's in 2030 zal oplopen tot 35%. Dat is te vergelijken met een voorspelling van slechts 25% een jaar geleden. Ondanks deze duizelingwekkende cijfers, blijven er enkele knelpunten bestaan.  Langere ritten met EV’s kunnen worden geplaagd door lange wachtrijen aan openbare laadpunten. En onlangs was er sprake van enkele verzekeringskwesties voor voertuigen waarvan de batterijduur vroegtijdig afnam. Ondanks deze hobbels op de weg, zal duurzame mobiliteit waarschijnlijk de enige weg vooruit zijn, als we de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs willen halen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten