Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - December 2018

4 jaar geleden

Wat is er gebeurd in December?

Wat is er gebeurd in December?

-9,2%

S&P 500 INDEX

-5,4%

EURO STOXX 50

-3,6%

FTSE 100

-5,5%

CAC 40

-6,2%

DAX 30

-7,0%

BEL 20

-4,5%

FTSE MIB

-5,9%

IBEX 35

-10,4%

TOPIX

Fed doet beleggers beven - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft voor de vierde maal in 2018 de rente verhoogd. Die beslissing werd algemeen verwacht, maar toch kenden de Amerikaanse aandelenmarkten hun sterkste terugval na een renteverhoging sinds 1994. De reden? In haar toelichting liet de Fed uitschijnen dat de piek- of neutrale rente wellicht lager zou uitvallen dan ze enkele maanden eerder had voorspeld. Dat deed bij beleggers, die al zenuwachtig waren over de handelsoorlog tussen de VS en China, de vrees voor een neerwaartse herziening van de groeivooruitzichten ontstaan.

Herschikking aan de top - Volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verdwijnt het Verenigd Koninkrijk tegen eind 2019 mogelijk uit de top vijf van de economische wereldranglijst. Twee andere grote economieën, Frankrijk en India, zitten het VK op de hielen en azen op de vijfde plek. Deze voorspelling zet nog maar eens in de verf dat de onzekerheid omtrent de Brexit de Britse economie kan afremmen. Ze steekt ook schril af tegen de bewering van de Britse regering dat het nieuwe ‘mondiale Groot-Brittannië’ een vooraanstaande rol zal spelen in de wereldhandel. Volgens de berekeningen van het IMF kan het VK snel wegzakken naar de zevende plaats.

What’s in a word? - Het zal beleggers wellicht niet verrassen dat Oxford Dictionaries ‘toxic’ heeft verkozen tot één van de woorden van het jaar in 2018. Het is een veelzijdige term, die in tal van situaties kan worden gebruikt. In een financiële context wordt het echter het vaakst in verband gebracht met een ongunstige combinatie van factoren. Bijvoorbeeld stijgende olieprijzen en/of rentes gecombineerd met onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog of de Brexit. Dit resulteert in onzekerheid, en laat dat nu net iets zijn waar beleggers de hekel aan hebben. 2018 was daarop geen uitzondering, hopelijk klaart de hemel in 2019 op.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

China is helemaal terug

De Chinese vicepremier Liu He zei tijdens het Economisch Wereldforum in Davos dat China helemaal terug is. Na de pandemie ging de Chinese economie eind 2022 weer open en sindsdien staan analisten versteld van hoe snel het herstel gaat. 

Insight

Close Look: Artificiële intelligentie – het...

Artificiële intelligentie, of AI, wordt al jaren voorgespiegeld als de grootste technologische sprong voorwaarts sinds de industriële revolutie. Na decennia van ontwikkelingen maakt AI nu misschien eindelijk die belofte waar.

Insight

The monthly review: Hoofdpunten februari

Een jaar na de Russische inval beloofde president Biden tijdens een onaangekondigd bezoek aan Kiev zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ aan Oekraïne. Een belangrijk aandachtspunt blijft het risico dat de energieprijzen volatiel blijven, en bijgevolg de inflatie ook hoog.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten