Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - maart 2019

3 jaar geleden

Wilde rit voor technologiereuzen

 

De FAANG-aandelen waren de beurslievelingen tijdens de zomer van 2018, toen Apple en Amazon streden om de titel van eerste bedrijf ter wereld met een waarde van 1000 miljard dollar. Microsoft, de technologiereus uit de 20ste eeuw, was teruggezakt tot plaats drie. Sindsdien moesten de FAANG’s enkele tegenvallers slikken: de concurrentie wordt steeds groter en de toezichthouders voeren de druk op.

Facebook was 24 uur lang niet beschikbaar, waardoor gebruikers geen toegang hadden tot de sociale netwerksite en andere ‘familieleden’ zoals Instagram en Whatsapp. Daarvoor was al gebleken dat tot 600 miljoen Facebook-wachtwoorden gelekt waren omdat ze alleen als tekst werden opgeslagen. Deze lekken volgen op de onderzoeken van vorig jaar, toen Facebook moest toegeven dat het niet genoeg deed om misbruik van gebruikersgegevens te voorkomen.

Apple - Na een verrassende waarschuwing dat de verkoop van iPhones in China eind vorig jaar onder de verwachtingen zou uitkomen, lijkt Apple het moeilijk te hebben om het volgende ‘must-have’ product te creëren. Het bedrijf kondigde recent met veel trammelant de lancering van AppleTV+ aan, een nieuwe streamingdienst die zowel nieuwe als exclusieve programma’s zal aanbieden. De beurzen waren echter niet overtuigd dat deze diensten de hardware kunnen vervangen als belangrijkste groeimotor van Apple.

Amazon - het gebeurt niet vaak bij de FAANG-aandelen, maar er was zowaar goed nieuws voor Amazon. Oprichter Jeff Bezos is nu samen met Bill Gates van Microsoft één van de twee ‘centibillionaires’ (100 miljard) ter wereld.

Netflix - Ondanks het feit dat het bedrijf nu elke maand zo’n 600 miljoen unieke toestellen bereikt maakt Netflix zich best op voor stevige concurrentie in zijn belangrijkste markt. Niet alleen kondigde Apple de lancering van AppleTV+ aan, maar ook Disney is van plan om een streamingdienst te introduceren. De CEO reageerde op de enorme financiële middelen van Apple en de uitgebreide catalogus van Disney met de verklaring: ‘Je presteert het best wanneer je sterke concurrenten hebt’. Netflix zal dus moeten bewijzen dat het daartoe in staat is.

Google moet van de Europese Commissie een antitrustboete betalen van 1,7 miljard dollar. Ze beweert dat Google de afgelopen tien jaar misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie in online reclame. Dit is de derde boete in drie jaar, en het totale bedrag loopt intussen op tot 10 miljard dollar. In de VS heeft Google een dominante positie van 37% op de markt voor online advertenties, maar de grootste dreiging komt van mede-FAANG’s Facebook en Amazon.

Intussen heeft Microsoft, in een race waar niemand nog meer dan 1000 miljard waard is, Apple voorbijgestoken als grootste bedrijf ter wereld.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

The monthly review: Hoofdpunten april

Artikel | Thema | 4/05/2022

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. 

Insight

Close Look: Deglobalisering – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 4/05/2022

Het is aangekondigd als het einde van een tijdperk, en het lijkt erop dat het tij nu is gekeerd wat betreft de globalisering van de handel. Door recente geopolitieke gebeurtenissen en de coronapandemie zijn de zorgvuldig opgebouwde productie- en toeleveringsketens over de hele wereld uiteengevallen.

Insight

The monthly review: Hoofdpunten maart

Artikel | Thema | 31/03/2022

Nadat er een embargo werd ingesteld op de olie-export sloot Rusland een cruciale pijpleiding, ogenschijnlijk voor essentiële reparaties. Het is de klassieke leveringsbeperking.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten