Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - maart 2019

3 jaar geleden

Wilde rit voor technologiereuzen

 

De FAANG-aandelen waren de beurslievelingen tijdens de zomer van 2018, toen Apple en Amazon streden om de titel van eerste bedrijf ter wereld met een waarde van 1000 miljard dollar. Microsoft, de technologiereus uit de 20ste eeuw, was teruggezakt tot plaats drie. Sindsdien moesten de FAANG’s enkele tegenvallers slikken: de concurrentie wordt steeds groter en de toezichthouders voeren de druk op.

Facebook was 24 uur lang niet beschikbaar, waardoor gebruikers geen toegang hadden tot de sociale netwerksite en andere ‘familieleden’ zoals Instagram en Whatsapp. Daarvoor was al gebleken dat tot 600 miljoen Facebook-wachtwoorden gelekt waren omdat ze alleen als tekst werden opgeslagen. Deze lekken volgen op de onderzoeken van vorig jaar, toen Facebook moest toegeven dat het niet genoeg deed om misbruik van gebruikersgegevens te voorkomen.

Apple - Na een verrassende waarschuwing dat de verkoop van iPhones in China eind vorig jaar onder de verwachtingen zou uitkomen, lijkt Apple het moeilijk te hebben om het volgende ‘must-have’ product te creëren. Het bedrijf kondigde recent met veel trammelant de lancering van AppleTV+ aan, een nieuwe streamingdienst die zowel nieuwe als exclusieve programma’s zal aanbieden. De beurzen waren echter niet overtuigd dat deze diensten de hardware kunnen vervangen als belangrijkste groeimotor van Apple.

Amazon - het gebeurt niet vaak bij de FAANG-aandelen, maar er was zowaar goed nieuws voor Amazon. Oprichter Jeff Bezos is nu samen met Bill Gates van Microsoft één van de twee ‘centibillionaires’ (100 miljard) ter wereld.

Netflix - Ondanks het feit dat het bedrijf nu elke maand zo’n 600 miljoen unieke toestellen bereikt maakt Netflix zich best op voor stevige concurrentie in zijn belangrijkste markt. Niet alleen kondigde Apple de lancering van AppleTV+ aan, maar ook Disney is van plan om een streamingdienst te introduceren. De CEO reageerde op de enorme financiële middelen van Apple en de uitgebreide catalogus van Disney met de verklaring: ‘Je presteert het best wanneer je sterke concurrenten hebt’. Netflix zal dus moeten bewijzen dat het daartoe in staat is.

Google moet van de Europese Commissie een antitrustboete betalen van 1,7 miljard dollar. Ze beweert dat Google de afgelopen tien jaar misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie in online reclame. Dit is de derde boete in drie jaar, en het totale bedrag loopt intussen op tot 10 miljard dollar. In de VS heeft Google een dominante positie van 37% op de markt voor online advertenties, maar de grootste dreiging komt van mede-FAANG’s Facebook en Amazon.

Intussen heeft Microsoft, in een race waar niemand nog meer dan 1000 miljard waard is, Apple voorbijgestoken als grootste bedrijf ter wereld.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Beleggen op lange termijn

Stijgende en dalende markten zijn voor beleggers een volstrekt normaal verschijnsel. Als u echter van plan bent om beleggingen slechts korte tijd aan te houden, kunnen deze sterke schommelingen die zich van tijd tot tijd voordoen grote gevolgen hebben.

Insight

De waarde van de lange termijn

2022 toont zich als een van de meest volatiele periodes voor de markten van de afgelopen jaren. Het is echter niet de eerste beursdaling zal ook niet de laatste zijn. Onthoud daarom dat de markten zich op langere termijn altijd veerkrachtig hebben getoond.

Insight

Geen reden tot paniek – beleggers op een...

De huidige ontwikkelingen op de markt laten beleggers natuurlijk niet onberoerd en het is perfect te begrijpen dat de euforie die beleggers voelden toen de markten hogere toppen scheerden in woelige tijden.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten