Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - Mei

1 jaar geleden

Italiaans koorddansen

Politieke instabiliteit is niets nieuws in Italië. Wat deze keer echter verschillend is zijn de schokgolven die deze 'lokale' onrust naar Europa en daarbuiten stuurde. Wat moeten beleggers hier nu van denken? Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden...

Wat is er gebeurd? –  Toen de Italiaanse president tussenkwam om de benoeming van de eurosceptische minister van financiën te blokkeren, nam de premier ontslag. Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen zorgde voor wat paniek op de markten. De FTSE MIB in Milaan daalde in mei bijna 10%. De bankaandelen werden bijzonder zwaar getroffen. De kosten van het land om geld te lenen zijn ondertussen flink gestegen.

Waarom deze keer? – Politieke aftredingen in Italië trekken meestal weinig aandacht. Maar in mei leidde de populistische coalitie tot heel wat twijfels over de toekomst van de eurozone. Nieuwe verkiezingen zouden de eurosceptici nog meer macht geven. Ze zijn reeds bereid om de overheidsuitgaven te verhogen maar zouden de regels van de Eurozone nu volledig worden afgeschaft? Of in het meest extreme geval: zou Italië overwegen om de euro helemaal te verlaten?

'Besmetting' vermeden –  Met beleggers die dergelijke vragen overdenken, is het geen verrassing dat de Italiaanse markten stevig kunnen schommelen. Bezorgdheid over hun schuldniveau vloeide vervolgens over naar Spaanse staatsobligaties. De vrees voor algemene onrust op de Europese markten nam eind mei echter terug af toen de politieke situatie in Italië wat kalmeerde. Niettemin blijft de situatie broos.

Sterke schommelingen - Beleggers waren niet zeker of de correctie in mei een koopmogelijkheid bood, of dit het begin van iets erger zou kunnen zijn. Dit resulteerde dan ook in enkele sterke marktschommelingen, zowel omhoog als omlaag. .

Harde lessen - De recente gebeurtenissen zijn een goede herinnering dat politiek risico een sterke impact kan hebben op de financiële markten. Hoewel Italië de op drie na grootste Europese economie is, zijn haar bedrijven goed voor slechts 4% van de MSCI Europe aandelenindex. Bovendien zijn enkele van de grootste bedrijven in Italië multinationals wat betekent dat hun inkomsten potentieel minder hard geraakt zullen worden door problemen op de thuismarkt. In ieder geval benadrukt de situatie in Italië nog maar eens de voordelen van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten