Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - Oktober 2018

8 maanden geleden

Wat heeft de markten opgeschrikt?

Oktober is Halloween-maand en de financiële markten hebben beleggers inderdaad koude rillingen bezorgd. We gaan dieper in op vijf factoren die voor onrust op de markten zorgden.

1. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft de toon verhard en benadrukt een ‘restrictiever’ beleid te zullen voeren. Dat zet de eerdere prognose van vier renteverhogingen in de komende twaalf maanden kracht bij, waarmee duidelijk een einde komt aan de periode van goedkope kredieten. President Trump noemde de Fed zijn ‘grootste bedreiging’, terwijl Fed-voorzitter Jay Powell probeerde om de centrale bank ‘uit het politieke proces te houden’.

2. Sinds de financiële crisis hebben de markten tien jaar lang geen restrictief beleid meer gekend. Het tempo van de renteverhogingen dat de Fed in het vooruitzicht stelde, was nog niet in de koersen verrekend en beleggers waren genoodzaakt hun verwachtingen bij te stellen. Hierdoor steeg ook de rente op Amerikaanse staatsobligaties tot boven de 3%, wat voor het merendeel van de afgelopen 5 jaar de bovengrens was gebleken. En als de rente stijgt, dalen de koersen van obligaties.

3. Stijgende rente treft bovendien ook de aandelenmarkten, want analisten verlagen dan doorgaans hun koersdoelen. Bovendien waarschuwden enkele grote bedrijven in de VS en de Eurozone dat de oplopende kosten en de eerste gevolgen van de handelstarieven hun winstmarges doen slinken.

4. China, de tweede economie ter wereld, maakte bekend dat de groei van het BBP in het derde kwartaal van 2018 zo’n 6,5% bedroeg. Hoewel de economie daarmee aan de verwachtingen van de overheid voldeed waren beleggers niettemin teleurgesteld. Het cijfer zet niet alleen de reële gevolgen van de handelsoorlog in de verf, het kan ook gevolgen hebben voor de prijzen van grondstoffen (waaronder metalen en olie).

5. Verder is er ook nog de aanhoudende bezorgdheid omtrent de wereldhandel, de stijgende dollar, de Italiaanse begrotingsvoorstellen en de aanslepende onzekerheid over de Brexit. Misschien toch niet zo verrassend dat beleggers de kriebels kregen?

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten