Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoogtepunten Juni 2020

3 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

1,8%

S&P 500

6,0%

EURO STOXX 50

1,5%

FTSE 100

5,1%

CAC 40

6,2%

DAX 30

3,9%

BEL 20

6,5%

FTSE MIB

1,9%

IBEX 35

-0,3%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 30.06.2020

Vangnet staat klaar

Nu de lockdownmaatregelen worden versoepeld duiken stilaan de eerste tekenen van herstel op. Op heel wat plaatsen zijn de kleinhandelsverkopen opgeveerd, in de VS met bijna 18%. In Nieuw-Zeeland zijn de kredietkaartuitgaven zowat verdubbeld. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijft niettemin voorzichtig en heeft laten uitschijnen dat de rente voor eind 2022 niet verhoogd zal worden, niet meteen een signaal dat ze een forse economische groei verwacht. De Fed gaf echter wel een boodschap mee die beleggers al eerder hebben gehoord, namelijk dat de steun zal duren ‘zolang het nodig is’. Dat is precies wat de financiële markten wilden horen.

Een versnelling hoger

Vier jaar na het Brexitreferendum schakelen de gesprekken over de handelsovereenkomst een versnelling hoger. Aan de struikelblokken is echter niets veranderd: Visserijrechten in Britse wateren en de bescherming van zogeheten ‘geografische indicatoren’, zoals champagne en fetakaas. Het VK is mogelijk bereid in te stemmen met sancties als het de rode lijnen van de EU inzake milieu of staatssteun overschrijdt. Zo’n compromis is in elk geval te verkiezen boven een Brexit zonder akkoord. Intussen heeft Japan het VK de kortste deadline ooit gegeven om in te stemmen met een handelsakkoord: zes weken.

Techbelasting terug naar af?

De gesprekken over een nieuwe wereldwijde belasting op digitale diensten zijn gestrand nadat de VS zich heeft teruggetrokken. Het plan was om wereldwijde technologiereuzen zoals Amazon, Google en Facebook te belasten in de landen waar zij hun omzet realiseren. De VS zagen in die belasting een bedreiging voor hun nationale kampioenen. Frankrijk noemt deze beslissing een ‘provocatie’ en verschillende Europese landen broeden inmiddels op een eigen belasting. Die zou bij de VS echter een felle tegenreactie en het verwijt van oneerlijke handelspraktijken kunnen uitlokken. Misschien slaat Washington in dat geval wel terug met invoerrechten op Europese luxegoederen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten