Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoofdpunten juli 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

5,5%

S&P 500

-1,8%

EURO STOXX 50

-4,4%

FTSE 100

3,1%

CAC 40

0,0%

DAX 30

-1,6%

BEL 20

-1,5%

FTSE MIB

-4,9%

IBEX 35

-4,0%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 31.07.2020

Tesla op kop

Op basis van hun beurswaarde is Tesla de grootste autofabrikant ter wereld geworden – een koppositie die het heeft overgenomen van Toyota. En dat ondanks het feit dat Tesla vorig jaar slechts 360.000 voertuigen produceerde, tegenover bijna 9 miljoen voor de Japanse gigant. Van alle voertuigen die bij Tesla van de band rolden, waren er 300.000 van het type Model 3, dat daarmee het best verkochte elektrische voertuig ter wereld was. Toen de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden zijn ‘clean energy’-plan van 2000 miljard dollar aankondigde, betekende dat een boost voor elektrische voertuigen. Dat is goed nieuws, aangezien het autoverbruik in veel Amerikaanse steden ondertussen reeds hoger ligt dan voor de coronacrisis.

De curve van het economisch herstel

Of het nu V-vormig of U-vormig is, het is onwaarschijnlijk dat het economische herstel overal ter wereld hetzelfde traject zal volgen. De VS hebben een stap terug gezet, aangezien het aantal coronabesmettingen in sommige zuidelijke staten sterk steeg en Californië opnieuw in lockdown ging. In Europa is de exit grotendeels vlotter verlopen dankzij de belofte van een herstelfonds van 750 miljard euro. De kracht van het Chinese herstel in het tweede kwartaal was een verrassing. China is 's werelds grootste staalproducent en de Chinese groei heeft de prijs van industriële metalen doen stijgen.

Huawei van de lijst geschrapt

Een drastische wending was de beslissing van de Britse regering om de levering van apparatuur voor het Britse 5G-netwerk door de Chinese technologiegigant Huawei te verbieden. Deze beslissing komt echter met een stevige prijs. Zo kan de uitrol van 5G in het VK nu drie jaar langer duren en 2 miljard pond extra kosten. De opgegeven reden is dat de Amerikaanse sancties op Chinese chips het moeilijker kunnen maken om de veiligheid van Huawei te beoordelen. President Trump streek snel de eer op en voegde het VK toe aan zijn bondgenoten tegen Huawei. Nu de Amerikaanse verkiezingen snel dichterbij komen, verwachten we verdere opflakkeringen in de moeilijke handelsrelaties tussen de VS en China.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten