Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoofdpunten september 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

-3,9%

S&P 500

-2,4%

EURO STOXX 50

-1,6%

FTSE 100

-2,9%

CAC 40

-1,4%

DAX 30

-2,9%

BEL 20

-3,2%

FTSE MIB

-3,6%

IBEX 35

0,5%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 30.09.2020

Amazon gaat over het miljoen werknemers

Eén blik op de aandelenkoersen sinds maart volstaat om te zien dat de grote e-commercespelers dé winnaars van de lockdown zijn geworden. Wie thuis geblokkeerd zat deed zijn aankopen online en wakkerde daarmee een toch al schijnbaar onstuitbare trend verder aan. Om de groeiende vraag tegemoet te komen heeft Amazon in Noord-Amerika onlangs nog eens 100.000 vaste personeelsleden in dienst genomen. Daardoor klimt het totale personeelsbestand over het miljoen. Ter vergelijking: concurrent Walmart stelt in zijn fysieke winkels wereldwijd 2,2 miljoen mensen tewerk. Met de winter en mogelijk nieuwe lockdowns in aantocht, lijkt het echter aannemelijk dat de overgang naar digitaal winkelen rustig verdergaat.

Uur van de waarheid voor Brexit

Omdat de deadline voor de handelsgesprekken in het kader van de Brexit met rasse schreden naderde, eiste Brits premier Boris Johnson een akkoord tegen 15 oktober. Was dat er niet, dan dreigde hij ermee de onderhandelingstafel te verlaten en een Brexit zonder akkoord te aanvaarden. Hét knelpunt voor beide partijen was een gelijk speelveld inzake handel. Bovendien leek het VK bereid om het internationale recht te overtreden en terug te komen op delen van het uittredingsakkoord. De EU stelde het VK op haar beurt eveneens een ultimatum: als de Britten hun ‘spelletjes’ niet stopten, zou zij zich uit de gesprekken terugtrekken.

Snowflake - let op voor de ‘zombies’!

Tal van bedrijven trekken momenteel naar de financiële markten op zoek naar geld. Daar werden ze gretig onthaald door beleggers met handenvol cash. Cloudopslagspecialist Snowflake won de trofee van de grootste beursintroductie ooit van een softwarebedrijf in de VS, in de vroege handel liep de waardering op tot 90 miljard dollar. Tegelijk grijpen onderaan het kwaliteitsspectrum kwakkelende bedrijven de extreem lage rente aan om obligaties uit te geven. Zij staan bekend als ‘zombies’ omdat hun activiteiten amper levensvatbaar zijn. Het spotgoedkope krediet houdt hen echter in leven, ook al hadden zij al lang hun laatste adem moeten uitblazen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten