Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten augustus

10 maanden geleden

QUICK LOOK
De markten

Juli

2,9%

S&P 500

2,6%

EURO STOXX 50

1,2%

FTSE 100

1,0%

CAC 40

1,9%

DAX 30

2,6%

BEL 20

2,5%

FTSE MIB

2,0%

IBEX 35

3,1%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 31.08.2021
Bezos

EV’s versnellen

President Biden heeft een bevel ondertekend dat inhoudt dat 50% van alle Amerikaanse nieuwe autoverkopen tegen 2030 elektrische voertuigen (EV’s) moeten zijn. Het doel hiervan is om de emissies door transport, dat goed is voor bijna 30% van de totale Amerikaanse emissies, drastisch te verminderen. Het is misschien wel een zware opdracht aangezien het huidige marktaandeel van EV’s slechts 2% bedraagt en dan nog voor de grote meerderheid uit high-end Tesla’s bestaat. Dit staat in schril contrast met de 6% van China en het marktaandeel in Frankrijk en Duitsland dat meer dan 10% bedraagt. De grootste Amerikaanse autobouwers schakelen een versnelling hoger om meer EV’s te produceren. Zo heeft General Motors 2035 als streefdatum gesteld om zijn laatste benzinewagen te produceren.

Cyberdreiging

Hete koolwaterstofaardappel

BHP, de grootste mijnbouwfirma ter wereld, verkoopt zijn olie- en gasdivisie na druk van de aandeelhouder om zijn activiteiten koolstofvrij te maken. Vreemd genoeg zal BHP nog altijd eigenaar zijn van deze activiteiten, zij het onrechtstreeks omdat de overname in aandelen betaald zal worden. Vinden deze verkopen door grote energie- en grondstoffenbedrijven dus alleen maar plaats voor de schone schijn? De vrees bestaat dat kleinere, misschien minder toerekenbare operatoren in de verleiding zouden kunnen komen om deze activa volledig de grond in te boren, waardoor een risico op grotere milieuschade ontstaat. Activisten zijn van oordeel dat de belangrijke spelers er misschien beter zouden aan doen om zelf deze operaties te ontmantelen. 

Cyber

China verstevigt zijn greep

De Chinese autoriteiten hebben stappen ondernomen het toezicht op belangrijke domeinen van de economie te versterken. De eerste tekenen hiervan werden vorig jaar gezien toen de Amerikaanse beursintroductie van Ant Financial, goed voor $37 miljard, werd ingetrokken. Daarna was er Didi Chuxing, de ride-hailing-gigant, die slechts enkele dagen na zijn Amerikaanse beursnotering het verbod kreeg opgelegd om zijn activiteiten in China uit te voeren. De Nasdaq Golden Dragon Index, van in New York genoteerde Chinese bedrijven, is sinds februari met meer dan 50% gedaald. Bedrijven die thuisonderwijs aanbieden mogen geen winsten meer maken en de aandacht werd verlegd naar het verbieden van drugs en alcohol. De Chinese aandelenmarkten zouden moed en een langetermijnvisie goed kunnen gebruiken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten