Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten februari

2 maanden geleden

QUICK LOOK
De markten

Februari

-3,1%

S&P 500

-6,0%

EURO STOXX 50

-0,1%

FTSE 100

-4,9%

CAC 40

-6,5%

DAX 30

-1,4%

BEL 20

-5,2%

FTSE MIB

-1,6%

IBEX 35

-0,5%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 28.02.2022
Fed verhardt de toon

Geopolitiek kruitvat

De diplomatieke inspanningen werden nog opgevoerd, maar Rusland is toch met een militaire invasie van Oekraïne begonnen. De NAVO-landen legden Rusland al een eerste golf – voornamelijk financiële – sancties op. De markten kregen dus te maken met onzekerheid op twee fronten, macro-economisch én geopolitiek. Het mag dan ook niet verbazen dat de volatiliteit stevig is opgelopen. Op de grondstoffenmarkt brak de olieprijs intussen door de grens van 100 dollar per vat. Rusland is namelijk de op een na grootste olieproducent ter wereld. Goud was weer meer in trek en deed zo zijn reputatie van veilige haven eer aan.

Nasdaq valt terug

Turbo op laadpalen

President Joe Biden heeft 5 miljard dollar aan investeringen in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen beloofd. Amerikanen die overwegen om zo'n auto te kopen, haken af uit bezorgdheid over het rijbereik en het gebrek aan laadpunten. In slechts vier staten, Californië voorop, blijken die courant voor te komen. Tegelijk brengen de hoogste benzineprijzen in zeven jaar de president in een lastig parket. Als zelfverklaard ‘autoliefhebber’ beseft Biden dat stijgende prijzen aan de pomp zijn kiezers frustreren. Plannen om federale belastingen op benzine te schrappen, ruiken dan weer naar het subsidiëren van fossiele brandstoffen. Dat is een moeilijk spreidstand voor iemand die het milieu wil beschermen.

Zure nasmaak voor groene voeding

Door het dak

De dramatisch gestegen grondstoffenprijzen, van aluminium tot levensmiddelen, maken het producenten van consumentengoederen niet gemakkelijk. Het is zelfs zo erg dat alle modellen om de eindprijzen te voorspellen, die uiteindelijk de vraag bepalen, in de prullenmand mogen. De situatie heet ‘geschift’ te zijn en in geen decennia meer te zijn voorgekomen. Fabrikanten moeten beslissen of zij de prijsstijgingen doorrekenen of door de zure appel heen bijten: op korte termijn aan marge inboeten in de hoop dat de inflatiepiek dan toch tijdelijk zal blijken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten