Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten februari

1 jaar geleden

Quick look
De markten

2,6%

S&P 500

4,5%

EURO STOXX 50

1,2%

FTSE 100

5,6%

CAC 40

2,6%

DAX 30

3,8%

BEL 20

5,9%

FTSE MIB

6,0%

IBEX 35

3,1%

TOPIX
   
 Bron Bloomberg: 26.02.2021
 
       

Game Stopped

De revolte van de daghandelaren bleef de krantenkoppen beheersen. Dankzij de berichten op sociale websites als Reddit en gratis handelsplatformen als Robinhood waren de kleine belegger in staat een zege te behalen op de mastodonten van hedgefondsen. Met een klassieke ‘short squeeze’ gingen daghandelaren in de aanval tegen shortposities van aandelen, waaronder die van GameStop. Sommige hedgefondsen moesten hun shortposities snel liquideren, wat zorgde voor een volatiliteitspiek die de markt dooreenschudde. Het verhandelde volume was zo groot dat ook het handelsplatform het lastig kreeg. De CEO van Robinhood verontschuldigde zich dan ook tijdens zijn getuigenis voor het Congres.

Tekort aan halfgeleiders

De naschokken van de disruptie in de handel vanwege de pandemie zinderden na. De auto-industrie werd geconfronteerd met een acuut tekort aan halfgeleiders. Fabrieken in China, Japan, de VS en Europa lagen stil in afwachting van onderdelen. Halfgeleiders zijn klein, maar essentieel voor alles wat te maken heeft met automatische remsystemen tot airbags en elektrische zetels. Analisten schatten dat het productieverlies kan oplopen tot anderhalf miljoen auto’s. Het ziet ernaar uit dat de autofabrikanten het herstel van de vraag sinds vorige zomer verkeerd hebben ingeschat en orders hebben geannuleerd. Alle halfgeleiders werden opgekocht door de boomende consumptiegoederenindustrie. De levertermijnen bedragen intussen al zes maanden.

Grote oliemaatschappijen afgewaardeerd

Energiereus Shell noteerde een historisch verlies van 21,7 miljard USD voor 2020. Het bedrijf kreeg klappen op twee fronten. De vraag was lager vanwege de lockdown vorig jaar waardoor oliekoersen instortte, wat er toe leidde dat Shell zijn langetermijnprognoses voor de olieprijzen moest terugschroeven en flinke afschrijvingen op zijn activa moest doorvoeren. En dat allemaal terwijl er geïnvesteerd moet worden in hernieuwbare energie om tegen 2050 tot een nuluitstoot te komen. Intussen voorspellen sommige analisten een nieuwe supercyclus voor olie dankzij de combinatie van een groeiende vraag en de productiebeperkingen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten