Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten januari

1 jaar geleden
Fed verhardt de toon

Fed verhardt de toon

De inflatie rijst de pan uit – in de VS en verschillende andere economieën bereikt ze haar hoogste niveau in decennia. Dat blijft niet zonder gevolgen. Uit de notulen van haar recentste vergadering blijkt dat de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) zich opmaakt om de rente te verhogen. De bestuurders van de centrale bank voorspellen drie renteverhogingen in 2022, maar de financiële markten verwachten er al vier. De Europese Centrale Bank en de Japanse nationale bank willen nog van geen wijken weten. China heeft dan weer voor het eerst in twee jaar de hypotheekrente verlaagd om de veelgeplaagde vastgoedsector te ondersteunen.

Nasdaq valt terug

Nasdaq valt terug

Een oude beurswijsheid zegt dat januari een voorproefje is voor de rest van het jaar – “as January goes, so goes the year”. De technologiesector kende alvast een moeilijke start. In de VS viel de Nasdaq meer dan 10% terug tegenover zijn piek in november. Even was Apple als eerste bedrijf ooit meer 3 biljoen dollar waard, tot de markten begonnen te wankelen. Waarom doet die correctie zich nu voor? De verklaring schuilt in de verwachte ontwikkeling van de rente. De grootste winsten van groeibedrijven liggen in de toekomst. Als de rente stijgt, drukt dat de reële waarde van die toekomstige winsten vandaag.

Zure nasmaak voor groene voeding

Zure nasmaak voor groene voeding

Na de beursgang in 2019 sloten beleggers Beyond Meat, dat plantaardige hamburgers maakt, gretig in de armen. Vandaag vinden heel wat hefboomfondsen het overgewaardeerd en geen groeiaandeel meer en speculeren ze op een koersval. Eigenlijk is de hele sector stilgevallen, met een omzetdaling van 0,5% in 2021. Bovendien hapert de toevoerketen en piekt de prijs van erwten, het belangrijkste ingrediënt. Dat de koers onder druk staat, kan dus niet verbazen. Intussen kreeg levensmiddelengigant Unilever kritiek vanwege pogingen om Hellmann’s-mayonaise een duurzaam ‘doel’ mee te geven. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten