Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten januari

1 jaar geleden

Quick look
De Markten

-1,1%

S&P 500

-2,0%

EURO STOXX 50

-0,8%

FTSE 100

-2,7%

CAC 40

-2,1%

DAX 30

0,1%

BEL 20

-3,0%

FTSE MIB

-3,9%

IBEX 35

0,2%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 29.01.2021
 
       

Het titanenwerk van Janet Yellen

Joe Biden werd veilig en wel ingezworen als 46e president van de VS. Zijn nieuwe minister van Financiën is een vertrouwde figuur. Janet Yellen is gewezen voorzitster van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed), waar zij jarenlang een verruimend rentebeleid voerde. Zij riep echter ook vaak de regering op om meer stimuleringsmaatregelen te nemen. Het mag dus niet verrassen dat zij Biden nu aanbeveelt om ‘stevig uit te pakken’ om het herstel aan te zwengelen. De president trok meteen het eerste deel van zijn Amerikaans Herstelplan op gang, een pakket van 1,9 biljoen USD waarin de nadruk ligt op de huishoudens en de vaccinaties tegen covid-19.

Wereldkampioen

De stijgende aandelenkoers van Tesla heeft van oprichter Elon Musk de rijkste mens ter wereld gemaakt, met een vermogen van meer dan 180 miljard USD. Dat is een stijging van meer dan 500% op jaarbasis. Zijn reactie op Twitter luidde: ‘Bevreemdend. Nu opnieuw aan het werk.’ Ondertussen zet Apple door met zijn plannen voor een eigen elektrisch voertuig, dat als codenaam Titan meekreeg. De auto zou pas in 2024 op de markt komen, terwijl Tesla vorig jaar de vooropgestelde 500.000 auto’s wist te bouwen. Er is aan het licht gekomen dat Musk in 2017, toen de productieproblemen onoverkomelijk leken, heeft geprobeerd om zijn bedrijf aan Apple te verkopen. De CEO van Apple wees een gesprek af. Inderdaad bevreemdend.

Groene koperdraad

De koperprijs is na een flinke stijging in 2020 het jaar goed begonnen. Dat heeft te maken met het aloude verhaal van vraag en aanbod. Het basismetaal wordt alom gebruikt in de bouw- en infrastructuursectoren, die dankzij de wereldwijde stimuleringsmaatregelen naar verwachting de wind in de zeilen zullen hebben. Koper speelt echter ook een belangrijke rol in de uitrol van duurzame technologie. Elektrische auto’s hebben viermaal meer koperen bedrading nodig. Hernieuwbare energie, zoals windmolen- en zonnepanelenparken, vereisen zelfs vijfmaal meer koper dan centrales op fossiele brandstoffen. Aangezien de grote economieën naar een nuluitstoot streven, lijkt koper zijn glans te zullen behouden.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten