Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Augustus 2018

10 maanden geleden

Wat is er gebeurd in Augustus?

De Amerikaanse aandelenmarkten wisten in augustus nieuwe recordhoogtes te bereiken, dit grotendeels dankzij de technologiesector. De S&P500 sloot 3,0% hoger af en realiseerde zo zijn langste officiële ‘stierenmarkt’ ooit (een periode waarin de aandelenkoersen stijgen). De huidige winstreeks begon in maart 2009, na de wereldwijde financiële crisis.

 In de rest van de wereld oogde het plaatje minder rooskleurig. De zwaarste klap was voor de Italiaanse FTSE MIB-index, die 8,8% achteruitging. Wereldwijd wankelden de markten toen Donald Trump de handelspartners van de VS in het vizier nam. De Spaanse IBEX 35 verloor 4,8%. Zowel de Britse FTSE 100 als de Belgische BEL 20 sloten 4,1% lager af. De Duitse DAX 30 viel 3,4% terug terwijl de Franse CAC 40 de daling wist te beperken tot -1,9%. In Azië klokte de MSCI China 3,9% lager af en verloor de Japanse TOPIX zo’n 1,0%.

Eerlijk genoeg? – Eind augustus verdampte de hoop dat de spanningen omtrent de handelsrelaties zouden verminderen. De VS en Mexico bereikten weliswaar een akkoord over enkele aanpassingen aan de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA, maar het optimisme was van korte duur. Met Canada kon namelijk geen gelijkaardige deal worden gevonden en dus blijft de toekomst van NAFTA onzeker. Ondertussen dreigde president Trump ermee om de VS terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie, wees hij het voorstel van de EU af om alle invoerrechten op auto’s te schrappen en kondigde hij nieuwe heffingen aan op nog eens 200 miljard dollar aan invoer uit China. 

Blozende ‘Apple’ – Heuglijk nieuws voor Apple-CEO Tim Cook die voor 120 miljoen dollar aan aandelenopties verzilverde toen de technologiereus het eerste bedrijf ooit werd met een marktwaarde van meer dan 1000 miljard dollar. Apple wist die kaap te ronden voor rivalen als Amazon, Microsoft en Google, en dit twintig jaar nadat Steve Jobs was teruggekeerd om het door hem opgerichte bedrijf van de ondergang te redden. Met Facebook gaat het tegenwoordig iets minder goed. Sinds het bedrijf waarschuwde dat het schandaal rond ‘fake news’ op de omzetgroei kan wegen verloor het aandeel zo’n 20% van zijn waarde.

Geen sprookje – De Venezolaanse regering heeft drastische maatregelen genomen om de economie te redden. Ondanks de enorme oliereserves waarover het land beschikt, balanceert het financieel op de rand van de afgrond. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde dat de inflatie in Venezuela binnen afzienbare tijd kan oplopen tot 1.000.000%. De overheid koos ervoor om de munt met 95% te devalueren door vijf nullen van de bankbriefjes te schrappen. De nieuwe ‘soevereine Bolivar’ zal aan de olieprijs gekoppeld worden via een cryptomunt (de ‘petro’), een strategie die door één econoom alvast als even nuttig wordt beschouwd als ‘een koppeling aan eenhoorns’.

 

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten