Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - februari 2019

2 jaar geleden

Wat is er gebeurd in februari?

3,0%

S&P 500 INDEX

4,4%

EURO STOXX 50

1,5%

FTSE 100

5,0%

CAC 40

3,1%

DAX 30

3,2%

BEL 20

4,7%

FTSE MIB

2,4%

IBEX 35

2,6%

TOPIX

Geduld is een schone deugd - uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve blijkt dat de meeste gouverneurs tevreden zijn met de nieuwe 'geduldige houding'. Dat betekent dat zij de Amerikaanse rentevoeten stabiel zullen houden. De risico's voor de economische groei komen meer dan waarschijnlijk uit het buitenland, namelijk het handelsgeschil met China en zelfs Brexit. De financiële markten zetten hun sterke herstel na de diepe dalen in december rustig verder. Ondertussen gaat het debat verder - is dit een piek of een pauze voor de Amerikaanse rentevoeten?

Handelsbestand ligt op schema - na besprekingen in Peking en Washington zouden de VS en China dicht bij een overeenkomst staan. President Trump tweette dat hij blij is om de hogere importtarieven op Chinese goederen uit te stellen. China zou het eens kunnen worden over een aantal gemakkelijke overwinningen: meer invoer uit de VS en meer respect voor intellectuele eigendomsrechten. Tijdens een top eind maart zouden de twee presidenten de overeenkomst ondertekenen. Ondertussen heeft de EU haar eigen handelsproblemen met de VS, met als grootste zorgenkind de tarieven op de Europese auto-export.

Olievlek - het was een interessante maand voor de oliemarkten. De prijs van het zwarte goud kende een sterk jaarbegin, maar de stijging van 25% werd door president Trump een halt toegeroepen. In nog maar eens een tweet liet hij zijn volgers weten dat hij niet van 'hoge' prijzen houdt en wees hij met de vinger naar de productieverlagingen van de OPEC. Saoedi-Arabië antwoordde dat ze het 'rustig aan zullen doen'. President Trump zou natuurlijk ook kunnen kijken naar zijn eigen sancties tegen olieproducenten Iran en Venezuela. Inmiddels is de VS de snelst groeiende olieproducent ter wereld.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Financiële ontkoppeling - wat is het grote verhaal...

Artikel | Thema | 7/09/2021

De wegen van de twee grootste economieën ter wereld, de VS en China, scheiden. Na vele decennia van hand in hand optreden rond handel, wordt dit “financiële ontkoppeling” genoemd.

Insight

Monthly review - Hoofdpunten augustus

Artikel | Thema | 7/09/2021

De Chinese autoriteiten hebben stappen ondernomen het toezicht op belangrijke domeinen van de economie te versterken. De eerste tekenen hiervan werden vorig jaar gezien toen de Amerikaanse beursintroductie van Ant Financial, goed voor $37 miljard, werd ingetrokken. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten