Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - januari 2019

3 maanden geleden

Wat is er gebeurd in januari ?

7,9%

S&P 500 INDEX

5,3%

EURO STOXX 50

3,6%

FTSE 100

5,5%

CAC 40

5,8%

DAX 30

7,6%

BEL 20

7,7%

FTSE MIB

6,1%

IBEX 35

4,9%

TOPIX

Shutdown Amerikaanse overheid - Men zegt dat het de langste shutdown van de Amerikaanse overheid in de Amerikaanse geschiedenis is. Door het conflict over de financiering van de veiligheidsmaatregelen van president Trump (lees: de beruchte muur op de grens met Mexico) hebben de ministeries in de VS geen geld meer om de lonen uit te betalen. Musea, nationale parken en luchthavens gingen dicht. En de president zag zich genoodzaakt om zijn State of the Union uit te stellen wegens gebrek aan beveiliging. De shutdown is zo ingrijpend dat het een effect zal hebben op het bbp, en naar schatting 11 miljard dollar van de Amerikaanse economie in rook zal doen opgaan.

Wil je mijn (Brexit) Valentijn zijn? - Het Brexitakkoord raakt voorlopig niet door het Britse parlement. Het voorgestelde terugtrekkingsakkoord van premier Theresa May werd met een recordmeerderheid verworpen. Rivaliserende fracties raken het maar niet eens over een oplossing. Zal het een rampzalige ‘no deal’ Brexit zijn of helemaal geen Brexit? Steeds meer stemmen gaan op om de deadline van 29 maart te verlengen. Maar zoals de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei: Wat is de bedoeling? En hoelang? De volgende stemming in Westminster vindt plaats op Valentijnsdag.

Venezuela - een nieuwe uitdager - Juan Guaidó heeft zich uitgeroepen tot president van Venezuela na de betwiste verkiezingen van vorig jaar. Regeringen in de VS, Europa en Latijns-Amerika steunen hem in zijn poging om de geruïneerde economie van het land herop te bouwen. Waarom Venezuela van belang is? Het land beschikt over enorme oliereserves, maar momenteel produceert het slechts 1% van de wereldwijde olievoorraad. Als de economie zich zou herstellen dan kan Venezuela zich ontpoppen tot een te duchten concurrent van Saoedi-Arabië, Rusland en de VS op de wereldwijde oliemarkt.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten