Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - juli 2019

6 maanden geleden

Wat is er gebeurd in juli?

1,3%

S&P 500 INDEX

-0,2%

EURO STOXX 50

2,2%

FTSE 100

-0,4%

CAC 40

-1,7%

DAX 30

4,3%

BEL 20

0,8%

FTSE MIB

-2,5%

IBEX 35

0,9%

TOPIX

Eerste beperkte verlaging - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verlaagde de rente voor de eerste maal sinds 2008. Weliswaar met slechts 0,25% en zonder beloftes van verdere verlagingen dit jaar. De markten hadden hier al sterk op geanticipeerd en waren ontgoocheld. De S&P 500 had eerder in de maand voor het eerst de grens van 3.000 punten overschreden maar verloor na het nieuws wat terrein. Mogelijk richten de markten hun blik nu op andere centrale banken (misschien de ECB) voor verdere rentedalingen dit jaar.

FAANG-aandelen onder vuur - Het ritje op de rollercoaster blijft aanhouden. Facebook kreeg een recordboete van 5 miljard dollar te verwerken voor inbreuken op de privacywetgeving. Frankrijk legt bepaalde internetgiganten een omzetbelasting op van 3%, waarop de VS prompt dreigden met invoerheffingen op Franse wijnen en auto’s. En president Trump verklaarde dat hij ‘geen fan’ is van de Libra-munt van Facebook. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Apple was opnieuw meer dan 1.000 miljard dollar waard terwijl Google-eigenaar Alphabet de nieuwe ‘king of cash’ is met 117 miljard dollar.

Crisis, welke crisis? - Griekenland heeft een nieuwe bedrijfsvriendelijke regering die enthousiast onthaald werd door de markten. Nadat de staatsschuldencrisis de economie onderuithaalde in 2015 heeft Griekenland grote stappen gezet om zijn financiën op orde te brengen. Vorig jaar piekte de schuldenberg en, als blijk van vertrouwen van de markten, zijn de prijzen van Griekse obligaties gestegen. Dit leidt automatisch tot een daling van het rendement op de obligaties. Dat de kansen gekeerd zijn blijkt uit het feit dat het rendement op Griekse obligaties nu lager is dan dat op obligaties van de VS, de grootste economie ter wereld.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Het coronavirus: reden tot bezorgdheid?

De uitbraak van het coronavirus in het Chinese Wuhan heeft zowel de publieke verbeelding als de financiële markten geprikkeld. Op 3 februari, de eerste handelsdag na een lange sluiting voor het Chinese Nieuwjaar, viel de beurs van Sjanghai zowat 9% terug.

Insight

Fiscale stimuli - wat is het grote verhaal?

In de jaren na de wereldwijde financiële crisis van 2008 hebben de rentevoeten een duik genomen, doordat de centrale banken probeerden de economische groei met behulp van monetaire stimuli nieuw leven in te blazen. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten