Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - juli 2019

2 jaar geleden

Wat is er gebeurd in juli?

1,3%

S&P 500 INDEX

-0,2%

EURO STOXX 50

2,2%

FTSE 100

-0,4%

CAC 40

-1,7%

DAX 30

4,3%

BEL 20

0,8%

FTSE MIB

-2,5%

IBEX 35

0,9%

TOPIX

Eerste beperkte verlaging - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verlaagde de rente voor de eerste maal sinds 2008. Weliswaar met slechts 0,25% en zonder beloftes van verdere verlagingen dit jaar. De markten hadden hier al sterk op geanticipeerd en waren ontgoocheld. De S&P 500 had eerder in de maand voor het eerst de grens van 3.000 punten overschreden maar verloor na het nieuws wat terrein. Mogelijk richten de markten hun blik nu op andere centrale banken (misschien de ECB) voor verdere rentedalingen dit jaar.

FAANG-aandelen onder vuur - Het ritje op de rollercoaster blijft aanhouden. Facebook kreeg een recordboete van 5 miljard dollar te verwerken voor inbreuken op de privacywetgeving. Frankrijk legt bepaalde internetgiganten een omzetbelasting op van 3%, waarop de VS prompt dreigden met invoerheffingen op Franse wijnen en auto’s. En president Trump verklaarde dat hij ‘geen fan’ is van de Libra-munt van Facebook. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Apple was opnieuw meer dan 1.000 miljard dollar waard terwijl Google-eigenaar Alphabet de nieuwe ‘king of cash’ is met 117 miljard dollar.

Crisis, welke crisis? - Griekenland heeft een nieuwe bedrijfsvriendelijke regering die enthousiast onthaald werd door de markten. Nadat de staatsschuldencrisis de economie onderuithaalde in 2015 heeft Griekenland grote stappen gezet om zijn financiën op orde te brengen. Vorig jaar piekte de schuldenberg en, als blijk van vertrouwen van de markten, zijn de prijzen van Griekse obligaties gestegen. Dit leidt automatisch tot een daling van het rendement op de obligaties. Dat de kansen gekeerd zijn blijkt uit het feit dat het rendement op Griekse obligaties nu lager is dan dat op obligaties van de VS, de grootste economie ter wereld.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

The monthly review: Hoofdpunten april

Artikel | Thema | 4/05/2022

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. 

Insight

Close Look: Deglobalisering – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 4/05/2022

Het is aangekondigd als het einde van een tijdperk, en het lijkt erop dat het tij nu is gekeerd wat betreft de globalisering van de handel. Door recente geopolitieke gebeurtenissen en de coronapandemie zijn de zorgvuldig opgebouwde productie- en toeleveringsketens over de hele wereld uiteengevallen.

Insight

The monthly review: Hoofdpunten maart

Artikel | Thema | 31/03/2022

Nadat er een embargo werd ingesteld op de olie-export sloot Rusland een cruciale pijpleiding, ogenschijnlijk voor essentiële reparaties. Het is de klassieke leveringsbeperking.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten