Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Juni 2018

1 jaar geleden

Wat is er gebeurd in Juni?

De Amerikaanse S&P 500 wist deze maand een licht positief rendement van +0,5% neer te zetten. De meeste markten sloten de maand echter in het rood af toen de vrees voor een handelsoorlog escaleerde. Duitsland (DAX 30), een belangrijke exporteur, werd sterker getroffen dan zijn Europese buren en verloor -2,4%. Toch was het tegen het einde van de maand vooral de uitschakeling in de wereldbeker dat hen op de maag lag. 

 Madrid (IBEX 35) steeg met +1,7%, Londen (FTSE 100) viel zo’n -0,5% terug, Milaan (FTSE MIB) verloor -0,7%, Brussel (BEL 20) -1,2% en Parijs (CAC 40) -1.4%. Ook in Azië verloren de meeste markten terrein. Zo sloot Tokio (TOPIX) -0,9% lager af. De Chinese aandelen werden echter het hardst getroffen: -5,6% voor de MSCI China index. 

De handelsoorlog begint te bijten - De bedreigingen werden steeds realistischer nadat president Trump importheffingen van 50 miljard dollar oplegde op goederen uit China. Ondertussen heeft ook de EU teruggeslagen met een belasting op enkele Amerikaanse icoonmerken zoals Harley Davidson-motorfietsen en Bourbon-whisky. Deze escalatie had zijn weerslag op de financiële markten, vooral in China. De aandelenmarkt van Shanghai is sinds zijn meest recente piek al met meer dan 20% gedaald, en dat is de officiële definitie van een "bear market" 

De kraan wordt toegedraaid - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat eind 2018 een einde maken aan haar massaal aankoopprogramma van obligaties. Dit programma, per maand zo’n 30 miljard euro, begon in 2015 en heeft dusver al een totaal van 2 400 miljard in de economie van de eurozone gepompt. De aankondiging van dit strakkere beleid werd gecompenseerd door de rentevoeten historisch laag te houden, en erop te hinten dat deze waarschijnlijk niet vóór september 2019 zouden stijgen.

"Deal or no deal?" - De Europese Unie heeft gewaarschuwd dat er “enorme en ernstige” verschillen blijven bestaan omtrent de Brexit. Het VK werd aangespoord om sneller te werken en “werkbare en realistische voorstellen” te presenteren op de EU-top eind juni. Het gebrek aan vooruitgang heeft de vrees voor een “no deal” doen toenemen, waarbij het VK in maart 2019 zonder overeenkomst uit de EU verdwijnt. Een diep verdeelde Britse regering is aan het “onderhandelen met zichzelf” omdat het moeite heeft om intern een plan overeen te komen.

 

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten