Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - juni 2019

11 maanden geleden

Wat is er gebeurd in juni?

6,9%

S&P 500 INDEX

5,9%

EURO STOXX 50

3,7%

FTSE 100

6,4%

CAC 40

5,7%

DAX 30

3,5%

BEL 20

7,2%

FTSE MIB

2,2%

IBEX 35

2,6%

TOPIX

Niet langer ‘geduldig’ - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft haar retoriek over de rente veranderd: het woord ‘geduldig’ komt er niet meer aan te pas. Na een periode van uitstel komt er nu dus misschien een renteverlaging. De markten verwachten dat dit reeds in juli het geval zal zijn. Het grootste deel van dit jaar waren de financiële markten blij met een geduldige Fed en nu zorgt de hoop op een renteknip voor nog een extra boost. Vanwaar deze plotse ommezwaai? Wel, omdat men bang is dat de handelsoorlog het economische vertrouwen in heel de wereld een flinke knauw heeft gegeven.

Wat blinkt daar zo? - De goudprijs zit in de lift. Het gele metaal bereikte deze maand zijn hoogste niveau van de voorbije zes jaar. Waarom is goud zo aantrekkelijk? Het is niet ongewoon wanneer er renteverlagingen verwacht worden: goud is namelijk een kostbaar goed maar het levert geen rendement op en kost geld om te bewaren. In een wereld waar 12.500 miljard dollar aan staatsobligaties een negatief rendement oplevert, is dat ineens niet meer belangrijk. En met de markten op recordhoogtes blijkt het vooruitzicht op een veilige haven moeilijk te weerstaan.

Chinese varkenscrisis - De Chinese varkensstapel wordt zwaar getroffen door de Afrikaanse varkenspest, het wordt een ‘ongelooflijke crisis’ genoemd. De productie van varkensvlees zou met een derde kunnen dalen. En dat is meer dan de jaarlijkse varkensproductie van de VS. Naarmate het aanbod slinkt, schieten de prijzen de hoogte in. Dat is goed nieuws voor de Europese exporteurs van varkens. In de eerste twee maanden van 2019 steeg de Spaanse export naar China met maar liefst 33%. Harde tijden voor de consumenten in Zuidoost-Azië!

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Hoogtepunten mei 2020

THE MONTHLY REVIEW: QUICK LOOK

Artikel | Thema | 3/06/2020

De hoop op een V-vormig herstel van de economie heeft de markten na hun terugval in maart stevig doen opveren. De afgelopen weken kwamen er echter barstjes in het vertrouwen en verloor de opmars wat snelheid. 

Insight

Wereldwijde toeleveringsketens - het grotere...

CLOSE LOOK

Nu het stof van de COVID-19-pandemie gaat liggen en onze economieën langzaam weer recht krabbelen, is er veel te doen over de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten