Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - maart 2019

10 maanden geleden

Wat is er gebeurd in maart?

1,8%

S&P 500 INDEX

1,6%

EURO STOXX 50

2,9%

FTSE 100

2,1%

CAC 40

0,1%

DAX 30

1,5%

BEL 20

3,0%

FTSE MIB

-0,4%

IBEX 35

-1,0%

TOPIX

Geen deal, geen Brexit of geen Theresa? - uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve blijkt dat de meeste gouverneurs tevreden zijn met de nieuwe 'geduldige houding'. Dat betekent dat zij de Amerikaanse rentevoeten stabiel zullen houden. De risico's voor de economische groei komen meer dan waarschijnlijk uit het buitenland, namelijk het handelsgeschil met China en zelfs Brexit. De financiële markten zetten hun sterke herstel na de diepe dalen in december rustig verder. Ondertussen gaat het debat verder - is dit een piek of een pauze voor de Amerikaanse rentevoeten?

Rood, niet dood - De Chinese regering kondigde aan dat de economische groei dit jaar iets lager zal zijn, tussen 6 en 6,5%. Deze kleine bijsturing zou een droomscenario zijn voor de meeste ontwikkelde economieën, waar sommigen het zelfs moeilijk hebben om een recessie af te wenden. Voor China is het echter de laagste groei in drie decennia. De Chinese beurs is dankzij de nieuwe stimuleringsmaatregelen, met onder meer belastingverlagingen en hervormingen van de investeringen, fors gestegen ten opzichte van het dieptepunt van vorig jaar. Er is echter wel nog steeds geen oplossing voor de handelsoorlog met de VS en de grote historische schuldenlast.

Het is niet al goud wat blinkt… - de prijs van palladium bevindt zich op een recordniveau waardoor het edelmetaal momenteel zelfs duurder gewaardeerd staat dan goud. Dit is het klassieke verhaal van de vraag die het aanbod ver overtreft, waardoor de prijzen stijgen. Palladium wordt gebruikt bij de productie van katalysatoren in de auto-industrie, die steeds op zoek is naar nieuwe manieren om hun uitstoot te verminderen. Intussen draait Rusland de duimschroeven verder aan door de export van edelmetaalschroot te verbieden. Deze zeepbel zal mogelijk leiden tot een overschakeling naar ‘goedkopere’ alternatieven zoals platina.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Het coronavirus: reden tot bezorgdheid?

De uitbraak van het coronavirus in het Chinese Wuhan heeft zowel de publieke verbeelding als de financiële markten geprikkeld. Op 3 februari, de eerste handelsdag na een lange sluiting voor het Chinese Nieuwjaar, viel de beurs van Sjanghai zowat 9% terug.

Insight

Fiscale stimuli - wat is het grote verhaal?

In de jaren na de wereldwijde financiële crisis van 2008 hebben de rentevoeten een duik genomen, doordat de centrale banken probeerden de economische groei met behulp van monetaire stimuli nieuw leven in te blazen. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten