Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Mei 2018

1 jaar geleden

Wat is er gebeurd in Mei?

Eind mei stond in het teken van de politieke onrust in Italië, wat de Milanese aandelenmarkt (FTSE MIB) met zo'n 9,2% deed kelderen. De overige Europese markten werden minder hard getroffen, hoofdzakelijk omdat de gebeurtenissen in Italië niet te 'besmettelijk' leken. De maand mei zag echter wel enkele aanzienlijke regionale verschillen.

 In Europa had de Italiaanse impasse de grootste impact op Spanje (IBEX 35): -5,2%. De Belgische BEL 20 verloor -3,7%, de Franse CAC 40 sloot -2,2% lager af. De Duitse DAX 30 daarentegen verloor amper terrein (-0,1%). In Londen (FTSE 100) en de VS (S&P 500) ging het zelf nog beter, beiden gingen +2,2% hoger.

 De meeste Aziatische markten sloten de maand licht lager af. Japan (Topix) daalde met -1,7%, terwijl Hong Kong (HSI-index) zo'n -1,1% verloor.

Old friends, new tariffs - De VS hebben tarieven opgelegd op de invoer van staal (25%) en aluminium (10%) uit de EU, Canada en Mexico. Eerder dit jaar kondigden de VS deze tarieven al aan als onderdeel van een hardhandig optreden tegen China, met als reden de 'nationale veiligheid' te vrijwaren. Maar toen hun vrijstelling eind mei niet werd verlengd, werden ook enkele nauwe bondgenoten van de VS getroffen. De Franse president Emmanuel Macron noemde de tarieven "illegaal" en "een fout". De beloofde vergelding verhoogt het risico op een wereldwijde handelsoorlog.

Pedal to the metal - India boekte in het eerste kwartaal van 2018 een economische groei van 7,7%. Hierdoor is het wederom de snelst groeiende grote economie ter wereld en stoot het zo het VK van de vijfde plaats in de ranking van grootste economieën ter wereld. Maar er kunnen enkele hobbels op de weg liggen. De rentetarieven zijn voor het eerst in vier jaar gestegen en de groeiende economie heeft steeds meer olie nodig (waarvan de prijs dit jaar al met bijna 20% is gestegen). Dit betekent ook dat een hogere inflatie niet uit te sluiten is.

Venezuela votes - President Nicolas Maduro is herkozen. Ondertussen blijft het land steeds dieper wegzakken in de economische crisis. Een te grote afhankelijkheid van olie (die in 2014 volledig ten onder ging), te grote uitgaven aan het importeren van consumptiegoederen (die betaald werden met geld dat het land niet heeft) resulterend in een explosie van de schulden van het land. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dit jaar een inflatie van maar liefst 13.800% - een onwaarschijnlijk cijfer ... net als hun economische situatie.

 

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Insight

QUICKLOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Wat is er gebeurd in mei

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten