Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Oktober 2018

9 maanden geleden

Wat is er gebeurd in oktober?

Op de laatste dag van oktober wordt in heel wat landen Halloween gevierd. Aangezien de markten wereldwijd fors zijn teruggevallen was dit een passende afsluiter van een maand die sommigen waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk zullen willen vergeten...

De Amerikaanse S&P 500 ging zo’n 6,9% lager. Enkele Europese markten deden het echter nog slechter. Zo viel de Italiaanse MIB met 8,0% terug, de Franse CAC 40 verloor 7,3% en de Belgische BEL 20 sloot 7,0% lager af. De Duitse DAX 30 deed het net iets beter (-6,5%), terwijl de Spaanse IBEX 35 er zo’n 5,3% op achteruitging en de Britse FTSE 100 een verlies van 5,1% liet optekenen. In Azië oogde het plaatje nog iets somberder met een verlies van 9,4% voor de Japanse TOPIX en 11,3% voor de MSCI China-index.

Moeilijke tijden voor de FAANG’s en BAT’s -  Technologieaandelen kregen in oktober rake klappen. Amazon, dat begin september nog door de grens van 1.000 miljard dollar aan beurswaarde brak, was één van de grootste slachtoffers. Het aandeel verloor zo’n 20%. Beleggers die hadden ingezet op een terugval van de FAANG's (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) zouden naar verluidt ruim 5 miljard dollar hebben verdiend. Met de Chinese BAT's (Baidu, Alibaba en Tencent) ging het niet beter. Samen vielen zij in oktober met zo’n 15,5% terug.

De scheve toren - De populistische Italiaanse regering kondigde belastingverlagingen en nieuwe overheidsuitgaven aan, waardoor het begrotingstekort kan oplopen tot 2,4% van het BBP. Italië kampt echter al met een torenhoge staatsschuld, in verhouding tot de omvang van de economie de op één na hoogste in de eurozone. De Europese Unie heeft het begrotingsvoorstel afgewezen en dreigt met boetes. De regering van Giuseppe Conte hoopt de economische groei te kunnen aanzwengelen maar de financiële markten toonden zich bijzonder sceptisch. De obligatiemarkten vielen sterk terug en ook de aandelen van Italiaanse banken deelden in de klappen.

Eigen kweek - Canada heeft als eerste grote economie alle toepassingen van marihuana gelegaliseerd. Het enige andere land dat momenteel even ver ging is Uruguay. Beleggers stromen toe en de twaalf grootste Canadese marihuanabedrijven zijn nu al meer dan 40 miljard dollar (USD) waard. Ook elders versoepelt de houding tegenover de drug. Zo is in 39 Amerikaanse staten het gebruik reeds tot op een zekere hoogte toegelaten. Het gevolg daarvan is dat ook traditionele bedrijven, zoals Coca-Cola, beginnen te overwegen om producten op basis van marihuana te verkopen. 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Insight

QUICKLOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Wat is er gebeurd in mei

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten