Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - September 2018

10 maanden geleden

Wat is er gebeurd in september?

Terwijl een aantal markten min of meer ter plaatse trappelden, was het vooral Azië dat een bewogen maand achter de rug had. De vrees voor een handelsoorlog deed de MSCI China-index met 2,0% terugvallen. Aan het andere uiteinde van het spectrum koerste de Japanse TOPIX-index 4,7% hoger dankzij de zwakkere yen.

De Amerikaanse S&P 500 boekte een bescheiden winst van 0,4%. In Europa was de Italiaanse FTSE MIB (+2,2%) deze maand de koploper, op de voet gevolgd door de Franse CAC 40 (+1,6%). De Britse FTSE 100 ging er, ondanks de politieke onrust omtrent de Brexit, met 1,0% op vooruit. De Spaanse IBEX 35 eindigde nipt in het rood -0,1%, terwijl zowel de Duitse als de Belgische indices (de DAX 30 en de BEL 20) een verlies van 0,9% lieten optekenen.

Geen einde in zicht? – De vrees voor een wereldwijde handelsoorlog liep in september hoog op nadat de VS voor 200 miljard dollar aan Chinese goederen aan 10% extra invoerrechten had onderworpen. Bijna 6.000 producten, van handtassen tot textiel, vallen onder deze heffingen. Hierdoor gelden er nu invoerrechten op zowat de helft van wat China aan de VS verkoopt. China sloeg terug met heffingen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse exportproducten. Steeds meer beleggers beginnen stilaan te realiseren dat dit handelsdispuut lang kan aanslepen en een oplossing wellicht niet voor meteen is.

Samen sterk – In de eerste negen maanden van 2018 vonden wereldwijd voor 3.300 miljard dollar aan fusies en overnames plaats. Dat nieuwe record kwam er doordat bedrijven profiteerden van de stijgende aandelenkoersen en goedkope leningen. Heel wat transacties houden verband met ingrijpende technologische veranderingen. De aandacht ging vooral uit naar enkele ‘megadeals’ (+5 miljard dollar). Een goed voorbeeld hiervan is de overname van Sky door Comcast. Met een bod van 40 miljard dollar overtroefde het zijn rivaal 21st Century Fox.

Schaakmat? – Toen de Britse premier Theresa May naar Salzburg afreisde, koesterden velen de hoop dat zij met haar ‘Chequers-plan’ de Europese leiders zou kunnen verleiden tot een akkoord omtrent Brexit. Zij kwamen echter bedrogen uit, het werd een vernederende afwijzing. In het VK weerklonk vanuit beide kampen hevige kritiek. Het lijkt wel dat hoe dichter men bij het vertrek van het VK uit de EU komt (maart 2019), hoe verder men van een akkoord lijkt te staan.

 

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Insight

QUICKLOOK - mei 2019

Artikel | Markt updates | 8/07/2019

Wat is er gebeurd in mei

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten