Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten april

16 dagen geleden

 

QUICK LOOK
De markten

april

-8,8%

S&P 500

-2,6%

EURO STOXX 50

0,4%

FTSE 100

-1,9%

CAC 40

-2,2%

DAX 30

-1,3%

BEL 20

-3,1%

FTSE MIB

1,6%

IBEX 35

-2,4%

TOPIX
   
 Bron Bloomberg: 29.04.2022
Grote schokgolven

Grote schokgolven

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. Hoewel de gevolgen ook in de VS en zelfs in China merkbaar waren, kreeg Europa het met een exportdaling van bijna 6% het zwaarst te verduren. Op bedrijfsniveau schat Shell dat het door zijn terugtrekking uit Rusland USD 5 miljard moet afschrijven, terwijl BP met een vijfvoud van dat bedrag wordt geconfronteerd. En de brouwerijgigant Carlsberg lijdt een verlies van USD 1,4 miljard op de verkoop van zijn Russische activiteiten.

Musk neemt Twitter over

Musk neemt Twitter over

Het is Elon Musk, de rijkste man ter wereld, gelukt om voor USD 44 miljard Twitter over te nemen. De deal, die meer dan USD 20 miljard in contanten omvat, is daarmee de grootste leveraged buy-out (overname met geleend geld) in de geschiedenis. Na aanvankelijke weerstand heeft het bestuur van Twitter het bod geaccepteerd voor wat Musk het ‘feitelijke openbare dorpsplein’ noemt. Elders in de techsector daalde het aandeel Netflix met bijna 40% toen de streaminggigant voor het lopende kwartaal twee miljoen minder abonnees voorspelde. En ook onder de andere ‘lockdown darlings’ waren er slachtoffers: Peloton ging onderuit toen de verkoop terugliep en Just Eat Takeaway kon de prognoses niet waarmaken.

China gaat op slot

China gaat op slot

Shanghai, het financiële centrum van China, was een van de grote steden die op slot gingen na uitbraken van corona. Door het strenge nul-coronabeleid zijn de Chinese groeidoelstellingen voor het bbp voor dit jaar op losse schroeven komen te staan, nadat de detailhandelsverkoop alleen al in maart met 3,5% was gedaald. Bovendien hebben de nieuwe lockdowns de toeleveringsketens van de verwerkende industrie in het Verre Oosten opnieuw verstoord, wat de wereldhandel waarschijnlijk nog meer schade berokkent. Intussen heeft het IMF (Internationaal Monetair Fonds) zijn mondiale bbp-prognose scherp naar beneden bijgesteld en gewaarschuwd dat de groei in gevaar kan komen door de pandemische schuldenbergen die in China en elders zijn opgebouwd.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten