Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten januari 2020

2 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

-0,2%

S&P 500

-2,8%

EURO STOXX 50

-3,4%

FTSE 100

-2,9%

CAC 40

-2,0%

DAX 30

-1,2%

BEL 20

-1,1%

FTSE MIB

-1,9%

IBEX 35

-2,1%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 31.01.2020

Groene belasting

De klimaatverandering stond in Davos hoog op de agenda. Op het podium kregen wereld- en bedrijfsleiders het gezelschap van jonge activisten. Volgens de prognoses moet CO2-uitstoot veel zwaarder belast worden als we de opwarming van de aarde onder de gevaarlijke 2°-drempel willen houden. De factuur van die zogeheten ‘CO2-belasting’ zou kunnen oplopen tot 4  biljoen dollar. Dat is een flinke dobber voor het wereldwijde bedrijfsleven, want momenteel wordt maar een vijfde van de CO2-uitstoot belast. Ondertussen schaart zelfs president Trump, die de klimaatverandering eerder nog een verzinsel noemde, zich achter het initiatief om wereldwijd één biljoen bomen te planten.

Fase één voltooid

Tot grote opluchting van de wereldwijde financiële markten hebben China en de VS een handelsakkoord gesloten. Wat houdt dit juist in? China verbindt zich ertoe om voor een extra 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te kopen. Dit omvat landbouwproducten, maar ook fabricaten en energie. Amerikaanse banken zullen toegang krijgen tot de enorme Chinese markt voor financiële diensten, inclusief kredietkaarten. De heffingen die vorig jaar werden ingevoerd op import uit China worden langzaam teruggedraaid, al blijven de meeste wel van kracht. De president richtte zijn blik meteen op de EU, met de boodschap dat die ‘een taaiere klant dan China’ is.

Daar is de Brexit!

Na drie jaar van discussies is ‘Brexit Day’ eindelijk aangebroken en heeft het VK de Europese Unie verlaten. Is het nu einde verhaal? Verre van... In maart beginnen de onderhandelingen over een handelsakkoord en die duren wellicht tot aan de deadline eind dit jaar. Het VK wil graag zelf over zijn regelgeving beslissen terwijl de EU wil concurreren met gelijke wapens. In een eerste fase komen mogelijk financiële diensten, het vrije verkeer van personen en de visserij aan bod. Ook al neemt Brits premier Boris Johnson het ‘B-woord’ niet meer in de mond, over de Brexit is duidelijk het laatste woord nog lang niet gezegd.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten