Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoofdpunten oktober 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

-2,8%

S&P 500

-7,4%

EURO STOXX 50

-4,9%

FTSE 100

-4,4%

CAC 40

-9,4%

DAX 30

-5,9%

BEL 20

-5,6%

FTSE MIB

-3,9%

IBEX 35

-2,8%

TOPIX
    
Bron: Bloomberg 31.10.2020

        
Geld begint te rollen

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) heeft de ontwikkelde landen aanbevolen om de wereldwijde recessie ten gevolge van de pandemie met overheidsbestedingen te lijf te gaan. Het raadt aan om begrotingsstimuli vol te houden en via investeringen bedrijven en werknemers te ondersteunen en de economie aan te zwengelen. En waar moeten overheden al dat geld halen? Leningen, uiteraard. Het IMF benadrukt dat lenen dankzij de historisch lage rente goedkoop is. Er is ook geld in overvloed. De eerste schijf van de ‘sociale obligatie’ van 100 miljard euro van de Europese Commissie, met als expliciete doel arbeidsplaatsen in de regio te beschermen, was dertien maal overingeschreven.

‘Clean energy’ overvleugelt olie

NextEra, wereldleider in de productie van zonne- en windenergie, heeft op basis van hun marktwaarde Exxon Mobil ingehaald. De Amerikaanse oliereus was ooit het grootste bedrijf ter wereld, maar zag dit jaar alleen al zijn aandelenkoers met 50% terugvallen. Die wissel van de wacht illustreert de moeilijke tijden die bedrijven actief in fossiele brandstoffen beleven nu de prijzen en de vraag door COVID-19 zijn ingestort. Daar komt nog bij dat de hele wereld inzet op schone, hernieuwbare energiebronnen. Zo heeft presidentskandidaat Joe Biden beloofd 2 biljoen dollar te investeren in groene energie. China heeft zich er dan weer toe verbonden in 2060 koolstofneutraal te zijn.

Wereldrecord?

Ant Group, de online-betaaldivisie van Alibaba, had zich opgemaakt voor de grootste beursgang ooit. Het bedrijf was van plan om meer dan 30 miljard dollar op te halen alvorens de beurs van Shanghai besliste om de notering uit te stellen. De vraag naar aandelen was zo groot dat de handel in de Hongkong dollar korte tijd verstoord dreigde te raken omdat er een tweede notering in Hong Kong gepland was. Intussen zoekt PayPal, de Amerikaanse tegenhanger van Ant, toenadering tot de wereld van de digitale munten met een licentie om betalingen in bitcoin te ondersteunen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten