Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten oktober

11 maanden geleden
Koning dollar

Musk neemt Twitter over

Een Amerikaanse rechtbank heeft Elon Musk tot 28 oktober de tijd gegeven om zijn overnamebod van 44 miljard Amerikaanse dollar op Twitter in te vullen. Musk heeft daarmee ingestemd. De vraag blijft echter waarom hij nu wél wil betalen, terwijl hij dat maandenlang halsstarrig heeft geweigerd omdat het socialemediaplatform volgens hem wemelt van de nepaccounts. Een mogelijke verklaring is dat Musk ervan droomt een ‘alles-app’ te bouwen. Intussen waarschuwt rivaliserende miljardair Jeff Bezos, dat zowel Musk als Twitter vatbaar dreigen te worden voor censuur nu Tesla voor een derde van haar omzet afhankelijk is van productie in China.

Klimaatalarm

Geoliede tweestrijd

Alsof de olieprijs dit jaar nog niet genoeg gestegen is – het Brent oliecomplex noteert al 20% hoger dan begin dit jaar – hebben de olieproducerende landen van de OPEC+ geprobeerd om de prijs nog verder op te drijven. Ze kondigden aan tot 2 miljoen vaten per dag minder te zullen oppompen, zowat 2% van de wereldwijde productie. Het aanbod is echter maar één kant van het verhaal. Doordat de groei vertraagt en de vraag afneemt, gingen de prijzen toch opnieuw lager. Die trend werd nog in de hand gewerkt door president Biden, die 15 miljoen vaten olie uit de Amerikaanse strategische reserves vrijgaf.

Klimaatalarm bis

Inflatie in het vizier

De grote centrale banken hebben hun belofte om de ‘onaanvaardbaar hoge inflatie’ aan te pakken, zelfs als dat ten koste van de groei gaat, kracht bijgezet. Het is duidelijk dat de rente langere tijd verhoogd zal blijven – momenteel voorspelt de markt dat de Amerikaanse beleidsrente volgend voorjaar zal pieken op 5%. De Britse centrale bank moest dan weer ingrijpen om onrust op de markt voor Britse staatsobligaties, oftewel gilts, te bedaren nadat de regering begrotingsstimuli had aangekondigd die de inflatie verder zouden aanwakkeren. De aanstelling van Rishi Sunak als nieuwe premier van het VK en zijn belofte om een verantwoordelijk begrotingsbeleid te voeren en economische stabiliteit te laten wederkeren, herstelde de rust op de markten.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten