Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review : Hoogtepunten augustus 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

7,0%

S&P 500

3,1%

EURO STOXX 50

1,1%

FTSE 100

3,4%

CAC 40

5,1%

DAX 30

1,8%

BEL 20

2,8%

FTSE MIB

1,3%

IBEX 35

8,2%

TOPIX
    

        Bron: Bloomberg 31.08.2020


De uitdager is bevestigd

Joe Biden is bevestigd als de kandidaat van de Democratische partij om het bij de verkiezingen in november op te nemen tegen Donald Trump. Mocht hij winnen, dan zal hij bij zijn inauguratie de oudste president in de geschiedenis van de VS zijn. Zijn vicepresidentskandidaat is senator Kamala Harris, die de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS én de eerste Amerikaanse vicepresident met Zuid-Aziatische roots kan worden. Biden heeft 2 biljoen dollar aan investeringen in groene energie beloofd in het kader van zijn 'Build Back Better'-plan, met als bijkomend doel de Amerikaanse werknemers te helpen. De markten bereikten recordhoogtes, ondanks waarschijnlijke verhogingen van de vennootschapsbelasting.

Grote techbedrijven gaan groen 

Een inhaalslag misschien, na jaren van toenemende kritiek, maar grote Amerikaanse technologiebedrijven zouden nu het voortouw kunnen nemen wat de groene agenda betreft. Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft net de grootste groene obligatie in de geschiedenis uitgegeven voor projecten als schone energie en energiezuinige gebouwen en om overheden te helpen omgaan met de nasleep van de coronacrisis. Apple en Google halen nu reeds al hun energie uit hernieuwbare energiebronnen, en tegen het einde van dit jaar zou ook Facebook daartoe in staat zijn. De enorme omvang van hun investeringen zou de technologische ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie moeten versnellen en, wat cruciaal is, zou ook de prijzen moeten drukken.

Megadeals zijn terug 

De vraag lag natuurlijk even stil maar de recente activiteit in de markt van fusies en overnames is indrukwekkend. Sinds begin juli zijn er een aantal deals van meer dan 10 miljard dollar getekend: het is geleden van de glorietijd van de megadeals vóór de crisis van 2008 dat een tweede helft van het jaar zo'n vliegende start nam. Deze deals, waarvan sommige door de wereldwijde lockdown waren opgeschort, zijn misschien niet bedoeld om alleen maar groter te worden. Naarmate de handelsomstandigheden moeilijker worden, kunnen bedrijven overnames ook als een defensieve zet zien. Voor sectoren die hard getroffen zijn door de pandemie, zou een grotere schaal meer veerkracht kunnen bieden.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten