Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoogtepunten december 2019

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

2,9%

S&P 500

1,1%

EURO STOXX 50

2,7%

FTSE 100

1,2%

CAC 40

0,1%

DAX 30

1,3%

BEL 20

1,1%

FTSE MIB

2,1%

IBEX 35

1,3%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 31.12.2019

In perfecte harmonie

Na een resem renteverlagingen nam de US Federal Reserve (Fed) op het einde van het jaar een afwachtende houding aan. De Fed zal de inflatie nauwlettend in het oog houden, maar lijkt ‘duifachtig’ ingesteld. Daarom verwachten de financiële markten nog steeds dat de volgende zet een verlaging zal zijn. De Japanse centrale bank sloot zich bij de Bank of England aan met eveneens een duifachtige houding. Christine Lagarde, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet dan weer verstaan dat ze noch havik noch duif was, eerder een uil ‘met enige wijsheid’.

‘Big oil’ in het kwadraat

De beursgang van Saudi Aramco maakte indruk. Het gigantische oliebedrijf kende een bewogen beursgang, en slechts een fractie ervan werd naar de plaatselijke beurs gebracht. Maar de vraag was zo groot dat de marktwaardering opklom tot boven 2000 miljard dollar. Aramco is daarmee bijna dubbel zo groot als Apple, het tweede grootste bedrijf ter wereld. De beloften van de Saoedi's om de productie nog te verlagen - wat het aanbod verder aan banden legt - zorgen ervoor dat de olieprijs blijft stijgen. Dit kan de bedrijfswinsten de hoogte induwen, wat altijd goed nieuws is voor aandeelhouders.

En de winnaar is ...

Netflix! Streamingreus Netflix is het best presterende aandeel in de S&P 500 van de voorbije tien jaar, met een adembenemende groei van 3,767%. Hoewel de FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) de markten de voorbije jaren domineerden, was Amazon (+1,209%) het enige andere aandeel van die club dat de top tien haalde. Netflix bewijst dat het een voordeel is om zich als eerste te lanceren op een snelgroeiende markt. Maar Disney en Apple willen graag een stuk van die koek. En de winnaar voor de jaren 2020 … is gewoonweg onmogelijk te voorspellen. 

Gegevens correct op 05.12.2019

MARKTVOORUITZICHTEN
2020

Jaime Arguello, Chief Investment Officer bij Architas, schetst de risico’s en opportuniteiten voor de financiële markten in het komende jaar.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

De rentecurve – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 14/04/2021

De curve van de Amerikaanse staatsobligatierente wordt wel eens als een soort glazen bol beschouwd, die het verloop van de economische groei, de inflatie en de rente kan voorspellen. 

Insight

Monthly review - Hoofdpunten Maart

Artikel | Thema | 13/04/2021

De technologiesector, die veel profijt heeft gehad van de vele lockdowns wereldwijd en het in 2020 uitstekend deed, beleeft momenteel turbulente tijden. Recente hoogvliegers zoals Tesla, Netflix en de Chinese internetreus Baidu hebben enkele moeilijke dagen achter de rug.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten