Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoogtepunten oktober 2019

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

2,0%

S&P 500

1,0%

EURO STOXX 50

-2,2%

FTSE 100

0,9%

CAC 40

3,5%

DAX 30

1,2%

BEL 20

2,7%

FTSE MIB

0,1%

IBEX 35

5,0%

TOPIX

Brexit - zo dichtbij en toch …

De Brexitsaga is nog niet ten einde... Premier Boris Johnson kreeg echter groen licht voor de bespreking van het terugtrekkingsakkoord, maar meteen daarna stemde het parlement zijn strakke tijdschema voor de uitstap weg. Hierna duwde Johnson op de pauzeknop en verlegde hij de aandacht naar nieuwe verkiezingen, nog vóór Kerstmis. Om te vermijden dat het VK zonder akkoord uit de EU dondert, verleende de EU een flexibel uitstel van drie maanden tot 31 januari 2020. De financiële markten haalden opgelucht adem toen Halloween-Brexit van de baan was. Het pond ging even de hoogte in, maar dat herstel was van korte duur want de onzekerheid houdt aan.

De ‘Zuck Buck’ is nog niet voor meteen!

In de zomer schaarden vele grote namen zich achter de Libra, de digitale munt van Facebook. Sindsdien hebben toezichthouders over de hele wereld luidkeels geprotesteerd. Zij vrezen dat de Libra gebruikt kan worden voor het witwassen van geld of om misdaad en terrorisme te financieren. In het slechtste geval zou de munt zelfs de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem onderuit kunnen halen. PayPal rende als eerste naar de uitgang, op de voet gevolgd door MasterCard en eBay. Het motto van Mark Zuckerberg, ‘Move fast and break things’, is misschien niet echt aan de financiële wereld besteed.

Elektrische dromen - tegenstroom?

Uit de wereld van de elektrische voertuigen bereikten ons deze maand gemengde berichten. Harley Davidson zette de productie van zijn elektrische motorfiets LiveWire stop. Gelukkig was het probleem met het oplaadsysteem snel van de baan. Dyson, vooral bekend van zijn hightech stofzuigers en ventilatoren, liet zijn plannen voor de productie van een elektrische auto varen. Het project bleek commercieel niet levensvatbaar. Ondertussen goed nieuws uit Tesla-hoek: het bedrijf boekte een winstgevend derde kwartaal, met berichten dat zijn SUV momenteel voor ligt op schema en volgende zomer gelanceerd kan worden. De markt reageerde opgetogen en het Tesla-aandeel schoot met 20% de hoogte in.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Financiële ontkoppeling - wat is het grote verhaal...

Artikel | Thema | 7/09/2021

De wegen van de twee grootste economieën ter wereld, de VS en China, scheiden. Na vele decennia van hand in hand optreden rond handel, wordt dit “financiële ontkoppeling” genoemd.

Insight

Monthly review - Hoofdpunten augustus

Artikel | Thema | 7/09/2021

De Chinese autoriteiten hebben stappen ondernomen het toezicht op belangrijke domeinen van de economie te versterken. De eerste tekenen hiervan werden vorig jaar gezien toen de Amerikaanse beursintroductie van Ant Financial, goed voor $37 miljard, werd ingetrokken. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten