Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten juli

8 dagen geleden

 

QUICK LOOK
De markten

juli

9,1%

S&P 500

7,3%

EURO STOXX 50

3,5%

FTSE 100

8,9%

CAC 40

5,5%

DAX 30

3,1%

BEL 20

5,2%

FTSE MIB

0,7%

IBEX 35

3,7%

TOPIX
   
 Bron Bloomberg: 29.07.2022
Elektrische dromen?

Elektrische dromen?

Hoewel internationaal weinig bekend staat de Chinese autobouwer BYD momenteel op nummer 1 in de verkoop van elektrische auto’s. Het bedrijf, waarvan de naam staat voor ‘Build Your Dreams’, heeft gevestigde autofabrikanten als VW en Ford geklopt in de ambitie om Tesla naar de tweede plaats te dringen. Ondertussen is Tesla-oprichter Elon Musk in een juridisch gevecht met Twitter verwikkeld na de intrekking van zijn overnamebod. De sociale netwerkgigant beweert dat de transactie die in april beklonken werd voor Musk niet meer dan een grote grap was. Maar misschien kan hij niet lachen met de 1 miljard dollar die nu als schadevergoeding geëist wordt.

Groene overtuiging

Groene overtuiging

De olieprijs kwam net boven 100 dollar per vat uit. Dat is heel wat minder dan de recordprijzen na de invasie van Oekraïne, maar toch nog 40% meer dan een jaar geleden. Die plotselinge stijging zette de CEO van Shell ertoe aan om de prognoses voor zowel de vraag als de prijzen op te trekken. En om de waarde van de exploratieactiva van het olieconcern, die tijdens de pandemie waren afgewaardeerd, naar boven te herzien. Hij ziet de piekende energieprijzen en de bijbehorende sterke inflatie als de wake-upcall die de wereld nodig heeft. Beleidsmakers zouden in hun energietransitieplannen nu kunnen overschakelen van ‘voldoende ambitie’ naar ‘voldoende overtuiging’.

Niet langer marktsturend

Niet langer marktsturend

Aangezien de inflatie maar bleef stijgen en het hoogste niveau in decennia bereikte, schoten de grote centrale banken in actie. De Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Federal Reserve en de Canadese centrale bank voerden drastische renteverhogingen door en gingen verder dan wat algemeen verwacht werd. De aandelen- en obligatiemarkten trokken aan, wat wees op het vertrouwen dat dergelijk doortastend optreden de inflatie kon intomen. Recessie is de volgende kopzorg nu het Internationaal Monetair Fonds de groeivooruitzichten flink terugschroeft. Intussen laten de centrale banken de marktsturing varen en geven ze er de voorkeur aan op basis van data te werken. Elke vergadering is een live vergadering, aldus de ECB.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten