Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten juni

1 jaar geleden

 

Onder druk

Onder druk

De Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) heeft de financiële markten verrast door de rente met 75 basispunten te verhogen. Vooraf had ze namelijk een verhoging met 50 basispunten in het vooruitzicht gesteld. De boodschap is duidelijk: de Fed wil de torenhoge inflatie doortastend te lijf gaan. Tegelijk heeft de Wereldbank vanwege de snel stijgende rente en energieprijzen haar prognoses voor de bbp-groei verlaagd en opnieuw gewaarschuwd voor het spookbeeld van stagflatie. De centrale banken van Zwitserland en het VK volgden al snel in de voetsporen van de Fed, terwijl China in de nasleep van coronalockdowns vasthoudt aan een verruimend monetair beleid.

Botcontrole

Botcontrole

De overname van Twitter door Tesla loopt vertraging op. Elon Musk dreigt ermee de deal op te blazen. Wat is er aan de hand? Zijn ‘grootste bekommernis’ is het aantal bots of nepaccounts op Twitter. Hij beschuldigt het bedrijf ervan de regels over informatieverstrekking te hebben geschonden, terwijl dat volhoudt dat minder dan 5% van de dagelijks actieve gebruikers bots zijn. Dat is niet zonder belang, want alleen echte accounts hebben enige waarde. De kans bestaat dus dat het bod van 44 miljard USD opnieuw wordt opengebroken. Intussen werden de werknemers van Twitter uitgenodigd voor een virtuele bijeenkomst, waar de rijkste man ter wereld hen verzekerde dat ‘uitzonderlijke’ medewerkers zich geen zorgen hoeven te maken.

Een draai aan de gaskraan

Een draai aan de gaskraan

Rusland had het over technische problemen, maar Duitsland noemde de vermindering van de gastoevoer naar Europa met 60% een ‘economische aanval’. Duitsland en Nederland voeren de klantenlijst aan, maar zowat de helft van de EU-landen krijgt gas uit Rusland. De inkrimping verhindert hun pogingen om hun gasvoorraden aan te vullen voor de winter aanbreekt. Duitsland heeft de ‘alarmfase’ afgekondigd en vraagt zijn inwoners om hun verbruik terug te schroeven. Dat de G7 een prijsplafond voor Russische olie willen invoeren, kan de gaskraan echter helemaal afsluiten. Het IEA (Internationaal Energieagentschap) heeft Europa dan ook aangemaand zich voor te bereiden op het worstcasescenario.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten