Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten maart

1 jaar geleden

 

Olie onder druk

Olie onder druk

Nadat er een embargo werd ingesteld op de olie-export sloot Rusland een cruciale pijpleiding, ogenschijnlijk voor essentiële reparaties.  Het is de klassieke leveringsbeperking. En als de levering wordt beperkt, stijgen de prijzen. President Biden staat vanwege de stijgende benzineprijzen onder druk om alternatieve bronnen te vinden.  Hij heeft de Amerikaanse schalieoliesector opgedragen 'alles te doen wat nodig is' om meer olie op te pompen. Ook zijn er weer kanalen geopend met Iran en Venezuela, die lang van de wereldmarkt zijn geweerd. De president heeft zelfs rechtstreeks met Saoedi-Arabië en de VAE gebeld om hun productie op te voeren, maar geen van beide landen wilde op zijn telefoontje ingaan.

Hacktivisten komen in actie

Hacktivisten komen in actie

Het is vergelding in de 21ste eeuw. Oekraïne, dat lange tijd het slachtoffer was van cyberaanvallen, is erin geslaagd een leger van hackers uit de hele wereld op de been te brengen. De gezamenlijke macht van dit ‘IT-leger’ is zo groot dat het zich kan meten met de drie grote cybermachten: de VS, China en Rusland zelf. Het doel is om strategische Russische sites plat te leggen en chaos te veroorzaken. Het blijkt ook een nuttig kanaal te zijn om fondsen te werven, en zelfs donaties in cryptocurrency zijn welkom. Ondertussen verdwijnt Rusland achter een digitaal ijzeren gordijn nu het land zich afsluit van het wereldwijde web.

Tech-crash op komst?

Tech-crash op komst?

De Nasdaq-index van Amerikaanse technologieaandelen bleef volatiel en verloor meer dan USD 5 biljoen na het hoogtepunt in november, alvorens vanaf het midden van de maand goed te herstellen. Op een bepaald moment was de omvang van de verliezen gelijk aan die van de gehele Britse aandelenmarkt. Bedrijven die op korte termijn geen winstverwachtingen hadden, werden het zwaarst getroffen, wat leidde tot kreten als ‘spec-tech-crash’. De mega-caps hielden echter grotendeels goed stand, en Amazon stelde de markt tevreden met de aankondiging van een aandelensplitsing en de inkoop van eigen aandelen. Meta Platforms (voorheen bekend als Facebook) daarentegen bleef onder druk staan.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten