Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten mei

1 jaar geleden

 

De oude economie maakt een comeback

De oude economie maakt een comeback

Saudi Aramco heeft Apple van de troon gestoten en zich opnieuw tot grootste bedrijf ter wereld gekroond. De petrochemische groep zag zijn winst in het eerste kwartaal met 82% toenemen. Nu de oorlog in Oekraïne de olieprijzen de hoogte heeft ingejaagd, brengt elk opgepompt vat meer geld in het laatje. Dezelfde ommekeer in fortuin tussen de nieuwe en oude economie zien we bij Zoom Video Communications, dat met een marktwaarde van 160 miljard dollar tijdens de lockdowns in 2020 Exxon overvleugelde. De oliereus klokt vandaag af op ruim 400 miljard dollar en trok onlangs het streefdoel voor de inkoop van eigen aandelen op naar 30 miljard dollar – voldoende om tegen de huidige koers Zoom in zijn geheel op te kopen.

Is alle lucht er al uit?

Is alle lucht er al uit?

De Nasdaq, waarin de Amerikaanse technologiereuzen zwaar doorwegen, is in een berenmarkt beland en noteert nu 20% lager dan de piek van november. Door bezorgdheid over de waarderingen en winstwaarschuwingen zijn de koersen gekelderd. Socialemediabedrijf Snap viel na een omzet- en winstwaarschuwing 40% terug. Twitter verloor 20% nadat Elon Musk per tweet zijn overnamebod van 44 miljard dollar ‘op pauze’ had gezet. Is daarmee alle lucht uit de technologiezeepbel uit? De waarderingen ogen inmiddels redelijker en liggen onder het gemiddelde op vijf jaar. Technologiebedrijven willen ook op ongeziene schaal eigen aandelen inkopen. Dat wijst erop dat zij vertrouwen hebben in hun waarde én krikt de koers van hun aandeel op. 

Hoe moeilijk is dat?

Hoe moeilijk is dat?

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed), zorgde voor verwarring met zijn belofte de Amerikaanse economie een ‘ietwat zachte’ landing te laten maken. Die nuancering is in dit verband zeldzaam. De inflatie staat op het hoogste niveau in 40 jaar en de Fed beseft dat haar een ‘moeilijke evenwichtsoefening’ wacht om die te beteugelen zonder een recessie op gang te brengen. Bovendien is de wereldwijde context moeilijk en kampen de andere grote economieën met stevige tegenwind. China zal na de coronalockdowns dit kwartaal met moeite positieve cijfers kunnen voorleggen en in Duitsland lijdt de groei mogelijk onder de kosten van de uitstap uit Russisch gas na het Europese embargo.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten