Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Beleggen op lange termijn

1 jaar geleden
Stijgende en dalende markten zijn voor beleggers een volstrekt normaal verschijnsel. Als u echter van plan bent om beleggingen slechts korte tijd aan te houden, kunnen deze sterke schommelingen die zich van tijd tot tijd voordoen grote gevolgen hebben.

Het jaarrendement van de S&P 500 sinds 1950 varieert van -39% tot +47%. Wie het geluk heeft in een winstjaar te beleggen, zal behoorlijk tevreden zijn met het rendement. Wie echter de pech heeft alleen tijdens een verliesjaar te beleggen, kijkt aan het einde van de rit tegen een aanzienlijke minwaarde aan. De beste manier om het effect van deze schommelingen te verminderen, is uw beleggingen zo lang mogelijk aanhouden.

Onderstaande grafiek toont de variatie van het rendement op jaarbasis van een belegging in aandelen, obligaties of een 50/50-portefeuille over verschillende tijdspannes. Daaruit blijkt dat hoe langer u uw belegging aanhoudt, hoe kleiner de variatie wordt en vooral hoe groter de kans op een positief rendement.

Iedereen heeft natuurlijk een andere beleggingsdoelstelling en -horizon, maar het is duidelijk dat langer belegd blijven – en dus vroeger met beleggen beginnen – u meer kans biedt om winst te maken en de invloed van sterk schommelende markten uit te vlakken.


Bron: Barclays, Bloomberg, factset, Federal Reserve, Robert Shiller, Strategas/Ibbotson, J.P. Morgan Asset Management. Getoonde rendementen op basis van kalenderjaren van 1950 tot 2020. Voor aandelen is het getoonde rendement dat van de S&P 500 Shiller Composite, voor obligaties dat van de Strategas/Ibbotson van 1950 tot 2010 en nadien van de Bloomberg Barclays Aggregate. De groei van 100.000 USD is gebaseerd op het jaarlijkse gemiddelde totaalrendement van 1950 tot 2020. Guide to the Markets – Gegevens VS per 30 september 2021.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten