Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Koper, het groene metaal

2 jaar geleden

Naarmate de economie weer op gang komt, zal de vraag naar koper eveneens stijgen. Het veelzijdige metaal wordt alom gebruikt in de bouw- en infrastructuursectoren en is daarmee een goede graadmeter voor de gezondheid van de wereldeconomie. Koper speelt daarenboven een sleutelrol in duurzame technologie en kreeg daarom als bijnaam ‘het groene metaal’. Dat regeringen overal de uitstootnormen aanscherpen, geeft de vraag wellicht een extra impuls. We werpen een blik op de vraag- en aanbodvooruitzichten voor koper en bespreken hoe de stijgende prijzen van koper en andere grondstoffen de inflatie kunnen aanwakkeren.

Wat maakt dit metaal nu zo bijzonder?

Koper dankt zijn plek in het hart van de groene energietransitie aan vier eigenschappen. Het is vervormbaar en kan dus zonder te breken tot platen gewalst en tot draden getrokken worden.  Het is één van de beste metalen geleiders van elektriciteit – alleen zilver en goud doen het op dat vlak nog beter. Het is ook een prima warmtegeleider. En het is tot slot goed corrosiewerend dankzij een natuurlijke beschermende laag, die het warmbruine metaal zijn beroemde groene patina geeft. 

Twee factoren die verband houden met de vergroening of verduurzaming van de economie oefenen een grote invloed uit op de vraag.

En beide worden in de hand gewerkt door beleidskeuzes en prikkels voor de consument. Om te beginnen hebben elektrische auto’s viermaal meer koperdraad nodig dan klassieke auto’s, met name voor de spoel van de aandrijfmotor. Daar komt nog de extra hoeveelheid koper bij voor laadpunten en de nieuwe generatie autobatterijen.

Source: Goldman Sachs, Copper is the new oil, April 2021

Ten tweede zijn er de plannen om de elektriciteitsopwekking te verduurzamen. Hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, vereisen doorgaans vijfmaal meer koper dan centrales op fossiele brandstoffen. Volgens de huidige prognoses zou windenergie alleen al een vijfde van de toekomstige groene vraag uitmaken. De trend naar grootschalige windmolenparken op zee, waarvoor dubbel zoveel koper nodig is, kan dat cijfer nog verder opdrijven. Ook de ontwikkeling van energieopslagsystemen zal op termijn de vraag aanzwengelen.

Gelukkig is koper, met zijn vele cruciale kenmerken, wereldwijd in industriële hoeveelheden te vinden.

Het enige probleem is dat het uit de grond moet worden gehaald. Toen begin de jaren 2000 een einde kwam aan de massale investeringen in China, zakten de prijzen in. Sindsdien is er heel weinig geïnvesteerd in nieuwe mijnen. Dat de prijzen opnieuw hun historische piek naderen, kan mijnbouwbedrijven ertoe aanzetten nieuwe projecten op te starten, al kan het jaren duren voor die operationeel zijn. 

Wanneer de vraag structureel aantrekt en het aanbod beperkt is, kunnen de prijzen van basismetalen zoals koper sterk stijgen. Ook van industriële metalen, zoals ijzererts, zitten de prijzen in de lift. Bovendien zijn door de combinatie van een grote vraag naar consumptiegoederen tijdens de lockdowns en flessenhalzen in de toevoerketens ook de prijzen van afgewerkte producten gaan stijgen. De vrees voor inflatie heeft dit jaar al onrust veroorzaakt op de obligatiemarkten en nieuwe vlagen van volatiliteit zijn goed mogelijk. Een belangrijke kanttekening is echter dat wat voor obligaties zorgwekkend is, voor andere beleggingsklassen net heel gunstig kan zijn. Zoals steeds kan in onzekere tijden een gediversifieerde portefeuille helpen om eventuele pieken en dalen van de markt op te vangen.

Laatste Thema

Handleiding bij het beleggen in volatiele markten

Artikel | Thema | 1/07/2022

Deze handleiding bevat informatie over alles waarmee je rekening moet houden bij het beleggen in volatiele markten.

Navigeren door de obligatiemarkt

Artikel | Thema | 17/06/2022

2022 blijkt geen makkelijk jaar voor beleggers. De inflatie is in veel landen opgelopen tot een niveau dat we al veertig jaar niet meer hebben gezien, als gevolg van de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketens en de coronasteunmaatregelen en recenter nog meer door de stijging van de grondstofprijzen na de Russische inval in Oekraïne. 

Verankerde inflatie

Artikel | Thema | 18/03/2022

Vorig jaar heeft de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de inflatie heel vaak tijdelijk genoemd, maar inmiddels is ze daarvan afgestapt. Dit jaar zou de grootste zorg de verankerde inflatie kunnen zijn.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten