Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoogtepunten april 2020

2 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

12,7%

S&P 500

5,1%

EURO STOXX 50

4,0%

FTSE 100

4,0%

CAC 40

9,3%

DAX 30

6,8%

BEL 20

3,8%

FTSE MIB

2,0%

IBEX 35

4,3%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 30.04.2020

Twee zijden van de medaille

De COVID-19-crisis bracht veel slecht nieuws, maar hier en daar was er ook goed nieuws. Terwijl het IMF (Internationaal Monetair Fonds) stevig snoeide in de wereldwijde groeivooruitzichten, schold ze ook voor 214 miljard dollar aan schulden kwijt aan de armste landen van de wereld. En nu overheden biljoenen dollars moeten lenen om de financiële steunmaatregelen te financieren,  klinkt de roep om een zogeheten ‘debt jubilee’ steeds luider. Dit zou betekenen dat al de schulden die aangegaan zijn tijdens de huidige recessie afgeschreven worden en er met een schone lei van start kan worden gegaan. Misschien dat er zo toch nog iets goeds voortkomt uit al deze ellende!

Hoeveel per vat?

De schommelingen van de olieprijs verbraken alle records, met hoge pieken en diepe dalen die elkaar opvolgden. Op een bepaald moment bedroeg de prijs van een vat olie in Texas -40 dollar per vat, wat betekent dat de koper betaald wordt om de olie af te nemen! Hoe is het zo ver kunnen komen? Begin april kwamen de OPEC en Rusland een historische productieknip van 10% overeen, maar meteen daarna werd er gevreesd voor een instorting van de vraag. Sommige ramingen voorspellen dat de vraag naar olie dit jaar tot 30% zal dalen. En de opslagcapaciteit op land en op zee is nu al overvol.

Groepsimmuniteit

Terwijl farmaceutische bedrijven zich haasten om een vaccin te vinden tegen COVID-19, heeft men het vaak over het concept van groepsimmuniteit. Wat is het en hoe kan dit helpen? Wetenschappers geloven dat als er genoeg leden van een bevolking - hetzij een land of wereldwijd - besmet zijn met het virus en overleven, de ‘menselijke kudde’ dan bestand is tegen toekomstige uitbraken. Intussen geniet een kudde wilde geiten in een stadje in Wales (VK) van hun eigen immuniteit. Nu de straten leeg zijn, zakken ze vanuit de bergen af naar de stad om ongestoord in tuinen en parken te paraderen. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten