Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoogtepunten mei 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

4,5%

S&P 500

4,2%

EURO STOXX 50

3,0%

FTSE 100

2,7%

CAC 40

6,7%

DAX 30

3,4%

BEL 20

2,9%

FTSE MIB

2,5%

IBEX 35

6,8%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 29.05.2020

Alle ogen op een vaccin

De hoop op een V-vormig herstel van de economie heeft de markten na hun terugval in maart stevig doen opveren. De afgelopen weken kwamen er echter barstjes in het vertrouwen en verloor de opmars wat snelheid. Wat zou de markten opnieuw de wind in de zeilen kunnen geven? Beleggers zijn al weken in de greep van de berichtgeving over een vaccin tegen COVID-19. Deze gaan van optimisme over nieuwe vaccinontwikkelingen tot ongerustheid over de uitdaging om misschien wel een miljard dosissen te produceren voor de winter en het griepseizoen. Uit onderzoek blijkt intussen dat het virus niet zo snel muteert als andere gelijkaardige virussen. Dat vergroot de kans op een doeltreffend vaccin en kan zenuwachtige beleggers wat bedaren.

Uitlenen, niet uitgeven

Dat is volgens voorzitter Jerome Powell de rol van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed). Hij heeft een punt. De Fed en andere centrale banken kunnen liquiditeit verschaffen, obligaties kopen en de rente laag of zelfs negatief houden, maar alleen de overheden kunnen de enorme bedragen besteden die nodig zijn om de stilgevallen economieën opnieuw op gang te trekken. Maar misschien ligt een deel van de oplossing ook wel bij de consumenten? Tijdens de lockdown van de voorbije maanden zijn hun uitgaven veel sneller gedaald dan hun inkomen. Wanneer de winkels en restaurants weer open gaan, kunnen die misschien wel miljarden opgespaarde dollars de economie een broodnodige stimulans geven.

Veilig op weg?

Voor de autobouwers is de lockdown ronduit catastrofaal. Alleen al in West-Europa is de verkoop in april met 80% gedaald. Misschien gloort er aan de horizon echter goed nieuws. In China, dat vooroploopt in de heropstart van de economie, is het gebruik van privéauto’s een paar versnellingen hoger geschakeld aangezien mensen het openbare vervoer vermijden. In sommige steden is de filedruk zelfs al opgelopen tot 90% van het niveau vóór de crisis. De autosector wil ‘beter heropbouwen’ en, om onze lucht schoon te houden, elektrische auto’s een duwtje in de rug geven.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten