Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten december

7 maanden geleden

QUICK LOOK
De markten

December

4,4%

S&P 500

5,8%

EURO STOXX 50

4,6%

FTSE 100

6,4%

CAC 40

5,2%

DAX 30

4,8%

BEL 20

5,9%

FTSE MIB

4,9%

IBEX 35

3,3%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 31.12.2021
Oververhitte producten

Oververhitte producten

De prijzen van ontbijtproducten, zoals sinaasappelsap, melk en ontbijtgranen, zijn gestegen tot hun hoogste peil in tien jaar. Koffie is het afgelopen jaar zelfs bijna verdubbeld in prijs. Vanwaar die prijsstijgingen? Het weer in Brazilië was te droog en vervolgens te koud, waardoor de grootste koffieoogst ter wereld kleiner uitviel. Ook de stroeve toeleveringsketens zijn een probleem, waardoor de recente Braziliaanse export 24% onder het niveau van vorig jaar lag. Dit heeft sommige koffieboeren, die slechts een fractie van de prijs van een latte ontvangen, ertoe aangezet hun leveringscontracten te verbreken en op de markt te verkopen, waardoor de prijzen hoger werden gestuwd.

Groen licht

Groen licht

Na bijna drie maanden onderhandelen werd de nieuwe Duitse coalitieregering beëdigd, met Olaf Scholz als kanselier. Zij heeft de bijnaam 'verkeerslichtcoalitie' gekregen vanwege de traditionele kleuren van de drie regeringspartijen. De groene partij zal een centrale rol spelen, onder meer omdat ze het nieuwe ministerie van Economische Zaken en Energie gaat leiden. De aanpak van de klimaatverandering staat hoog op de agenda en er is groen licht gegeven voor een enorme uitbreiding van de capaciteit voor hernieuwbare energie, een versnelde uitstap uit steenkool en de doelstelling om tegen 2030 15 miljoen elektrische voertuigen op de Duitse wegen te hebben.

Grote problemen?

Grote problemen?

De onrust in de Chinese vastgoedsector hield aan en Evergrande, dat zwaar in de schulden zit, kreeg uiteindelijk een rating als wanbetaler. De Chinese centrale bank verlaagde de rente en moedigde sterkere spelers aan om 'hoogwaardige' projecten van noodlijdende bedrijven te kopen, met de bedoeling een ineenstorting te voorkomen. Intussen is het aantal huwelijken in China voor het achtste jaar op rij gedaald. Dat komt doordat te weinig vrouwen bereid zijn in het huwelijksbootje te stappen, maar ook door de torenhoge kosten van een huwelijk voor de hele familie. De daaruit voortvloeiende daling van het geboortecijfer heeft China's demografische crisis verergerd. Er werd een voorlichtingscampagne gelanceerd, waarin werd gesteld dat geluk meer is dan alleen maar huwelijksgeschenken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten