Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten april

1 jaar geleden

QUICK LOOK
De markten

April

5,2%

S&P 500

1,4%

EURO STOXX 50

3,8%

FTSE 100

3,3%

CAC 40

0,8%

DAX 30

2,9%

BEL 20

-2,1%

FTSE MIB

-2,7%

IBEX 35

-2,9%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 30.04.2021
Biden

De eerste 100 dagen van Joe Biden

De eerste honderd dagen van Joe Biden als president van de Verenigde Staten zitten erop. Die mijlpaal werd voor het eerst gehanteerd door president Franklin D. Roosevelt, die tijdens de Grote Depressie werd verkozen met de belofte dat hij het Amerikaanse volk te hulp zou komen. Biden heeft heel wat van zijn initiële beloften in een indrukwekkend tempo waargemaakt. De VS traden meteen weer toe tot het Klimaatakkoord van Parijs, er kwam een ‘Amerikaans reddingsplan’ met 1,9 biljoen USD aan begrotingsstimuli, de vaccinatiecampagne werd versneld en er ligt een infrastructuurplan van 2,2 biljoen USD op tafel. Biden heeft de oproep om ‘stevig uit te pakken’ duidelijk gehoord.

Suez Canal

Containers in beslag genomen

De Ever Given, de containerreus die het Suezkanaal blokkeerde, is aan de ketting gelegd door een schadeclaim van meer dan 900 miljoen USD. Waarom zoveel? Voor de Suez Canal Authority vertegenwoordigt dat bedrag de schade aan het kanaal, de misgelopen tolinkomsten en de opgelopen reputatieschade. Meer dan 10% van de wereldwijde goederenhandel verloopt via het kanaal en in de file van schepen die aan beide uiteinden aanzwol zat voor ruim 80 miljard USD aan handelsgoederen geblokkeerd. De impact was het grootst in de toevoerketens van Aziatische autofabrikanten en de Europese huishoudens. De eigenaars van de containers kregen het advies om ‘ervan uit te gaan dat zij hun vracht nooit zouden ontvangen ...’.

Cryptocurrencies

Cryptomunten op de Nasdaq

De introductie van Coinbase op de Nasdaq werd gezien als een teken dat cryptomunten de kinderschoenen ontgroeid zijn. De waarde van de digitale valutabeurs schoot de eerste handelsdag naar bijna 86 miljard USD, maar viel later weer terug. Ze blijft niettemin vele malen meer waard dan de Nasdaq zelf. Bij Coinbase kunnen klanten digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum verhandelen en bewaren, en de beurs surft mee in het kielzog van hun steile opgang. Coinbase rekent voor elke transactie kosten aan, net zoals een klassieke effectenmakelaar dat zou doen. Ironisch genoeg is dat net het model dat dankzij de blockchaintechnologie tot het verleden had moeten behoren.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten