Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten Juni

10 maanden geleden

QUICK LOOK
De markten

Juni

2,2%

S&P 500

0,6%

EURO STOXX 50

0,2%

FTSE 100

0,9%

CAC 40

0,7%

DAX 30

1,6%

BEL 20

-0,3%

FTSE MIB

-3,6%

IBEX 35

1,1%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 30.06.2021
Tax

Belastinggrenzen overschreden

De landen van de G7 zijn het eens geraakt over een wereldwijde minimumbelasting van ten minste 15%. Onder de nieuwe regels zullen de grootste en winstgevendste bedrijven belastingen moeten betalen waar zij actief zijn en niet alleen waar zij gevestigd zijn. Dat kan het einde inluiden van de creatieve belastingstrategieën van heel wat multinationals, zoals het doorsluizen van winsten naar belastingparadijzen. Voor het akkoord in werking treedt, is er echter meer steun nodig. Niet alleen de G20, maar alle 139 landen van de OESO moeten ermee instemmen.

Cyberdreiging

Cyberdreiging

Het aantal cyberaanvallen neemt toe, en steeds vaker hebben die een grote impact. Afgelopen maand zorgde een aanval op Colonial Pipeline dagenlang voor benzinetekorten aan de Amerikaanse oostkust. Het fenomeen staat bekend als ‘ransomware’ – hackers versleutelen belangrijke bestanden en eisen losgeld om die weer vrij te geven. De betaling gebeurde ditmaal in bitcoin, gezien haar anonieme karakter een ideale munt voor hackers. Later volgde echter een verrassende wending: de FBI wist de betalingen te traceren en bitcoins ter waarde van 2,3 miljoen dollar uit de virtuele portefeuilles van de hackers te recupereren.

Inflation

Opflakkerende inflatie

Verschillende inflatiemaatstaven, zoals de consumptieprijsindex (CPI), zijn de hoogte ingeschoten sinds overal ter wereld economieën weer op gang komen. In mei klom de CPI in de VS jaar op jaar 5% hoger, de sterkste toename sinds 2008. Waarom zijn die cijfers zo hoog? Een belangrijke factor is dat de prijzen vandaag worden vergeleken met een jaar geleden, tijdens de woelige begindagen van de pandemie. Een andere oorzaak is dat de vraag stijgt, terwijl heel wat sectoren met toevoerproblemen kampen. Niettemin rijzen er vragen. Is de inflatie tijdelijk of houdt ze aan? En hoe moeten de centrale banken reageren?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten