Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten maart

1 jaar geleden

QUICK LOOK
De markten

4,2%

S&P 500

7,8%

EURO STOXX 50

3,6%

FTSE 100

6,4%

CAC 40

8,9%

DAX 30

3,7%

BEL 20

7,9%

FTSE MIB

4,3%

IBEX 35

4,8%

TOPIX
   
 Source: Bloomberg 31.03.2021

Turbulente technologie

De technologiesector, die veel profijt heeft gehad van de vele lockdowns wereldwijd en het in 2020 uitstekend deed, beleeft momenteel turbulente tijden. Recente hoogvliegers zoals Tesla, Netflix en de Chinese internetreus Baidu hebben enkele moeilijke dagen achter de rug. Daardoor kregen ook de markten waarop die aandelen zwaar wegen, rake klappen. Nu de vaccinaties wereldwijd vorderen, verleggen beleggers hun aandacht naar het herstel van de economie en komen conjunctuurgevoeligere sectoren meer in trek. Niettemin blijft het groeiscenario van deze technologiebedrijven op langere termijn wellicht intact nu na de pandemie het ‘nieuwe normaal’ de wereld verovert.

Rustige vastheid

Hoewel de obligatierente én de inflatie stijgen, twee factoren die in het verleden steevast tot een renteverhoging leidden, heeft de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) het rentebeleid ongemoeid gelaten. Wat legt de Fed het vuur aan de schenen? De inkt van het steunpakket van 1.900 miljard dollar van Joe Biden was nog niet droog, of hij kondigde al 3.000 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen aan. Bovendien werd het vooropgestelde cijfer van 100 miljoen vaccinaties tegen covid-19 de helft sneller gehaald dan beloofd. Reden genoeg waarom de economie zou kunnen oververhitten. De voorzitter van de Fed hield het hoofd echter koel. Hij voorspelde betere economische vooruitzichten en langdurig lage rente.

Olie in woelige wateren

De olieprijs ging aan het schommelen doordat het vooruitzicht van een derde covid-19-golf op de verwachte vraag begon te wegen. Na een barre periode afgelopen voorjaar maakte de olieprijs een spectaculair herstel. Sinds november kwam er meer dan 60% bij. Die opmars werd in de hand gewerkt door de hoop op een reflatoir scenario na de verkiezingsoverwinning van Joe Biden en de ongeziene productieverlagingen van de OPEC. Ondanks enorme verliezen liet oliereus Saoedi-Arabië een optimistisch geluid horen. Als de prijsstijging stokt, kan dat echter dramatisch gevolgen hebben voor kleinere Amerikaanse oliemaatschappijen, die dit jaar recordbedragen hebben opgehaald op de obligatiemarkten en aan de rand van de afgrond balanceren.

Laatste Thema

Verankerde inflatie

Artikel | Thema | 18/03/2022

Vorig jaar heeft de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de inflatie heel vaak tijdelijk genoemd, maar inmiddels is ze daarvan afgestapt. Dit jaar zou de grootste zorg de verankerde inflatie kunnen zijn.

Toenemende volatiliteit en de voordelen van...

Artikel | Thema | 22/02/2022

De inflatie en het coronavirus hielden de meeste aandelenmarkten vorig jaar niet tegen. Met de terugval van de volatiele markten in januari brengt 2022 echter nieuwe zorgen voor beleggers. 

Oliesector gaat de groene toer op

Artikel | Thema | 29/09/2021

Nu de grote economieën één voor één hebben beloofd om binnen enkele decennia netto geen koolstof meer uit te stoten (zogeheten koolstofneutraliteit), zetten aandeelhouders de grootste producenten van fossiele brandstoffen in de wereld onder druk om ook die kant op te gaan. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten