Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten Mei

1 jaar geleden

QUICK LOOK
De markten

0.5%

S&P 500

1.6%

EURO STOXX 50

0.8%

FTSE 100

2.8%

CAC 40

1.9%

DAX 30

1.1%

BEL 20

4.3%

FTSE MIB

3.8%

IBEX 35

1.3%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 31.05.2021

Fed bespreekt afbouw stimuli

Of liever: bespreekt of ze zal spreken over een afbouw (of ‘tapering’) van het programma waarmee ze sinds de start van de pandemie massaal obligaties opkoopt. Uit de notulen van de recentste vergadering van de Federal Reserve blijkt dat een aantal leden een plan heeft voorgesteld om de markten daarop voor te bereiden. Eind dit jaar zou het al zover kunnen zijn. Gezien de beruchte ‘Taper Tantrum’ in 2013, toen de Federal Reserve een snelle afbouw van de stimuli voorstelde, en de turbulentie op de obligatiemarkt in februari omdat beleggers vermoedden dat de centrale bank naar een afbouw neigde, lijkt het raadzaam omzichtig te werk te gaan.

Cryptowindhaan

Elon Musk, die eerder dit jaar de fans van cryptomunten verheugde door te opperen dat Tesla bij de verkoop van zijn auto’s bitcoins zou aanvaarden als betaalmiddel, heeft de digitale munt abrupt de rug toegekeerd. Als reden daarvoor verwees hij naar de milieu-impact van het minen van bitcoins, met name in landen waar steenkool nog altijd een belangrijke bron van energie is. In enkele recente tweets lijkt Musk de minder bekende Dogecoin te verkiezen. Vervolgens waarschuwde China voor maatregelen tegen het gebruik van cryptomunten als betaalmiddel. De vrees dat de problemen zouden doorsijpelen naar andere financiële markten veroorzaakte ook daar volatiliteit.

Uitstoot te koop

Terwijl in het Europese emissiehandelssysteem de prijzen nieuwe recordniveaus bereikten, zag het VK zich door de brexit genoodzaakt een eigen markt voor emissierechten op te zetten. Daar lag de prijs bij aanvang van de handel een stuk hoger dan in de EU, wat wil zeggen dat de grootste vervuilers in het VK dieper in de buidel moeten tasten. Anderzijds krijgen de beste leerlingen in de groene klas meer geld voor de emissierechten die zij kunnen verkopen. Ondertussen liet Stellantis, de autoreus die is ontstaan uit de fusie van Chrysler, Fiat en Peugeot, weten dat hij door zelf op elektrische voertuigen te focussen in de toekomst geen emissierechten van Tesla meer hoeft te kopen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten