Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten oktober

1 maand geleden

QUICK LOOK
De markten

Oktober

6,9%

S&P 500

5,0%

EURO STOXX 50

2,1%

FTSE 100

4,8%

CAC 40

2,8%

DAX 30

2,9%

BEL 20

4,6%

FTSE MIB

3,0%

IBEX 35

-1,4%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 29.10.2021
Technische problemen

Technische problemen

De Amerikaanse technologiesector heeft, ondanks enkele solide kwartaalresultaten, een moeilijke maand achter de rug. Amazon’s streamingdienst Twitch werd gehackt, met een groot datalek tot gevolg. Snap verloor bijna 25% in één dag na een waarschuwing dat de reclame-inkomsten terugvielen door de nieuwe privacyregels van Apple. Die troffen ook Facebook, dat eerder al zijn belangrijkste apps, waaronder Instagram en WhatsApp, wereldwijd zes uur lang offline zag gaan. Het bedrijf verontschuldigde zich nadien wel voor een ‘gebrekkige configuratiewijziging’, maar naar de oorzaak van de storing bleef het voor gefrustreerde gebruikers gissen. Tegelijk getuigde een klokkenluidster in het Amerikaanse Congres dat Facebook ‘winst boven veiligheid’ had geplaatst. 

De laatste beste kans

De laatste beste kans

De leiders van bijna 200 landen uit de hele wereld tekenden in Schotland present voor COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Notoire afwezigen waren de presidenten van China en Rusland, samen goed voor een derde van de wereldwijde uitstoot. In de plannen om halfweg deze eeuw CO2-neutraal te worden staan steenkool uitfaseren, de ontbossing een halt toeroepen, het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren en hernieuwbare energietechnologieën ontwikkelen centraal. Intussen riep tieneractiviste Greta Thunberg tijdens de Youth4 Climate-bijeenkomst op tot actie na “dertig jaar blablabla”.

Hogere consumptieprijzen

Hogere consumptieprijzen

De energieprijzen zijn verder opgelopen. Daardoor neemt de bezorgdheid over het herstel toe, terwijl de inflatieverwachtingen dreigen blijvend de hoogte in te gaan. In Europa werd aardgas in één dag 18% duurder nadat de hoop op extra aanvoer vanuit Rusland de kop werd ingedrukt. Het resultatenseizoen over het derde kwartaal was gemengd. Er is nog steeds een grote uitgestelde vraag na de pandemie. Haperende toevoerketens, stijgende grondstoffenprijzen en pijlsnel oplopende transportkosten leiden echter tot onvermijdelijke prijsverhogingen door fabrikanten van consumptiegoederen, zoals Nestlé, Procter & Gamble en Unilever. Die kunnen snel doorsijpelen naar de rekken van de supermarkt.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten