Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Monthly review - Hoofdpunten september

10 maanden geleden

QUICK LOOK
De markten

September

-4,8%

S&P 500

-3,5%

EURO STOXX 50

-0,5%

FTSE 100

-2,4%

CAC 40

-3,6%

DAX 30

-3,5%

BEL 20

-1,3%

FTSE MIB

-0,6%

IBEX 35

3,5%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 30.09.2021
Debt towers topple

Wankelende torenhoge schuldenberg

Het jongste slachtoffer van de strengere maatregelen van de Chinese overheid is vastgoedreus Evergrande. In zijn streven om extreme welvaart voor een selecte groep uit te roeien en de algemene welvaart in China te bevorderen, richt president Xi Jinping zijn pijlen onder meer op vastgoedspeculatie. Evergrande, de projectontwikkelaar met de meeste schulden ter wereld, kreeg het moeilijk om zijn rentebetalingen vol te houden. De markten reageerden verontrust, want de vastgoedsector vertegenwoordigt maar liefst 28% van de Chinese economie. Ook het overaanbod is een probleem. In heel China staan zowat 90 miljoen appartementen leeg, genoeg om de hele bevolking van verschillende G7-landen in onder te brengen.

Tapering gets closer

Afbouw van de stimuli komt dichterbij

Voorzitster Christine Lagarde beweerde wel dat de stimuli niet worden afgebouwd maar de Europese Centrale Bank schroefde toch het bedrag van haar maandelijkse obligatieaankopen terug. De grote centrale banken lijken er wel een wedstrijdje van te maken om als eerste het tijdperk van ongebreidelde monetaire steun achter zich te laten. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (de ‘Fed’), zinspeelde nadrukkelijk op de mogelijkheid dat de langverwachte afbouw wordt aangekondigd wanneer de Fed in november vergadert. De Britse centrale bank schaarde zich aan de zijde van de groeiende groep Fed-bestuurders die opperen dat mogelijk al in 2022 een eerste renteverhoging volgt.

Prices spiral higher

Prijsstijgingen houden aan

Wereldwijd zijn de voedselprijzen de voorbije 15 maanden met 40% gestegen, aldus de Verenigde Naties. Dat had de grootste impact in de opkomende economieën, waar voeding een groter percentage van het gezinsbudget opslorpt. Vanwaar die toename? Net als in tal van andere sectoren ligt de oorzaak hoofdzakelijk bij verstoorde toevoerketens en oplopende transportkosten terwijl de economie na de pandemie een nieuw evenwicht zoekt. In Europa veroorzaken torenhoge brandstofprijzen hamstergedrag en tekorten. Een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs om producten naar supermarkten te brengen ontlokte de grootste leverancier van kalkoen in het VK zelfs de bedenking dat ‘Kerstmis is geannuleerd’.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten