Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Januari 2018

4 jaar geleden

Wat is er gebeurd in januari?

Volgens de uitdrukking "As January Goes, So Goes the Year" zou januari een indicator moeten zijn voor de rest van het jaar...
Het begin van het jaar was dan ook bijzonder sterk! De S&P 500 won maar liefst 5,6%, een record voor de 12e maand op een rij, een primeur in meer dan 50 jaar! Tegen het einde van de maand begonnen de markten zich echter zorgen te maken omtrent de stijgende rentevoeten en vielen ze wat terug. In Europa ging Milaan (FTSE MIB) zelfs nog hoger: +7,6%. Madrid, Brussel en Parijs lagen niet ver achter (IBEX35: +4,1%; BEL20:+3,4%; CAC40: +3,2%). Frankfurt (DAX30) sloot +2,1% hoger af. De enige mindere prestatie kwam van London (FTSE100) die 2% verloor #Brexit.

Groei die groeit - De cijfers spreken voor zich, de eurozone is in 2017 met 2,5% gegroeid, de sterkste groei in tien jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar voorspelling voor 2018 opwaarts herzien van 1,8% naar 2,3%. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bovendien ook van mening dat de volledige wereldeconomie aan het verbeteren is, ze verwacht nu een groei van 3,9% in 2018.

Die Große Koalition - In Duitsland lijkt Angela Merkel vier maanden na de verkiezingen er (eindelijk) in geslaagd te zijn een nieuwe regering te vormen. De leiders van de grootste partijen, de CDU/CSU en de SPD, hebben hun verschillende standpunten omtrent vluchtelingen opzij gezet om tot een overeenkomst te komen over een grote coalitie: GroKo. De samenstelling van deze coalitie is wel nog niet bekend. Ondertussen positioneert de Franse president Emmanuel Macron zich steeds verder in het hart van Europa.

De neergang van de dollar - De Amerikaanse dollar bleef dalen ondanks de steun van president Trump voor een sterkere munt. De euro won 3,3% ten opzichte van de dollar in de loop van de maand en het Britse pond steeg naar niveaus die sinds het Brexit-referendum niet meer bereikt werden. Maar waarom valt de dollar nu juist terug? Sommige experts wijzen met de vinger naar de belastinghervorming die het tekort met 1000 miljard dollar zou kunnen verhogen. Niet echt een win-win te noemen ...

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

The monthly review: Hoofdpunten april

Artikel | Thema | 4/05/2022

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. 

Insight

Close Look: Deglobalisering – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 4/05/2022

Het is aangekondigd als het einde van een tijdperk, en het lijkt erop dat het tij nu is gekeerd wat betreft de globalisering van de handel. Door recente geopolitieke gebeurtenissen en de coronapandemie zijn de zorgvuldig opgebouwde productie- en toeleveringsketens over de hele wereld uiteengevallen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten