Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - juni 2019

2 jaar geleden

Wat is er gebeurd in juni?

6,9%

S&P 500 INDEX

5,9%

EURO STOXX 50

3,7%

FTSE 100

6,4%

CAC 40

5,7%

DAX 30

3,5%

BEL 20

7,2%

FTSE MIB

2,2%

IBEX 35

2,6%

TOPIX

Niet langer ‘geduldig’ - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft haar retoriek over de rente veranderd: het woord ‘geduldig’ komt er niet meer aan te pas. Na een periode van uitstel komt er nu dus misschien een renteverlaging. De markten verwachten dat dit reeds in juli het geval zal zijn. Het grootste deel van dit jaar waren de financiële markten blij met een geduldige Fed en nu zorgt de hoop op een renteknip voor nog een extra boost. Vanwaar deze plotse ommezwaai? Wel, omdat men bang is dat de handelsoorlog het economische vertrouwen in heel de wereld een flinke knauw heeft gegeven.

Wat blinkt daar zo? - De goudprijs zit in de lift. Het gele metaal bereikte deze maand zijn hoogste niveau van de voorbije zes jaar. Waarom is goud zo aantrekkelijk? Het is niet ongewoon wanneer er renteverlagingen verwacht worden: goud is namelijk een kostbaar goed maar het levert geen rendement op en kost geld om te bewaren. In een wereld waar 12.500 miljard dollar aan staatsobligaties een negatief rendement oplevert, is dat ineens niet meer belangrijk. En met de markten op recordhoogtes blijkt het vooruitzicht op een veilige haven moeilijk te weerstaan.

Chinese varkenscrisis - De Chinese varkensstapel wordt zwaar getroffen door de Afrikaanse varkenspest, het wordt een ‘ongelooflijke crisis’ genoemd. De productie van varkensvlees zou met een derde kunnen dalen. En dat is meer dan de jaarlijkse varkensproductie van de VS. Naarmate het aanbod slinkt, schieten de prijzen de hoogte in. Dat is goed nieuws voor de Europese exporteurs van varkens. In de eerste twee maanden van 2019 steeg de Spaanse export naar China met maar liefst 33%. Harde tijden voor de consumenten in Zuidoost-Azië!

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

The monthly review: Hoofdpunten april

Artikel | Thema | 4/05/2022

De wereldhandel is na de Russische invasie van Oekraïne met 3% gedaald. Het verkeer via Ruslands drukste containerhavens halveerde en de Oekraïense haven van Odessa werd praktisch afgesloten. 

Insight

Close Look: Deglobalisering – het grotere plaatje

Artikel | Thema | 4/05/2022

Het is aangekondigd als het einde van een tijdperk, en het lijkt erop dat het tij nu is gekeerd wat betreft de globalisering van de handel. Door recente geopolitieke gebeurtenissen en de coronapandemie zijn de zorgvuldig opgebouwde productie- en toeleveringsketens over de hele wereld uiteengevallen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten