Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - mei 2019

2 jaar geleden

Wat is er gebeurd in mei?

-6,6%

S&P 500 INDEX

-6,7%

EURO STOXX 50

-3,5%

FTSE 100

-6,8%

CAC 40

-5,0%

DAX 30

-8,5%

BEL 20

-9,5%

FTSE MIB

-5,9%

IBEX 35

-6,5%

TOPIX

In het vizier - Huawei is inmiddels veruit het beroemdste slachtoffer van de handelsoorlog. In eerste instantie sloten de VS de telecomreus uit van 5G-contracten. Nu hebben ze het bedrijf tot ‘verboden entiteit’ gedegradeerd, wat betekent dat geen enkele Amerikaanse onderneming er nog zaken mee mag doen. Zo ontzegt Google Huawei voortaan de toegang tot zijn besturingssysteem Android. Dat wil zeggen: geen YouTube of Gmail meer. Mobiele operatoren in het VK en Japan hebben de telefoons al uit hun aanbod gehaald. Nu ook chipproducenten de plannen van Huawei om onderdelen te ontwikkelen tegenhouden, lijkt het bedrijf aangeschoten wild.

Brexitpauze - Na een bewogen voorjaar in Westminster zijn de onderhandelingen over een brexitakkoord opnieuw stilgevallen. De Britse premier Theresa May zei dat ze ‘haar best had gedaan’ en kondigde haar ontslag aan. Pas eind juli komt er een nieuwe regeringsleider. Met 31 oktober als nieuwe deadline rest het VK nog wat tijd om een akkoord over de brexit te vinden. De recente Europese verkiezingen hebben echter aangetoond dat het land verdeelder is dan ooit. Een vertrek uit de EU zonder akkoord of helemaal geen brexit? Het kan nog beide kanten op.

Hun stoutste dromen overtroffen - Beyond Meat, dat plantaardige burgers maakt, tekende op Nasdaq voor de succesvolste eerste handelsdag bij een beursgang van het jaar. Het bedrijf uit Californië ontwikkelde een vleesvervanger op basis van plantaardige eiwitten. Het noemt veeteelt het grootste obstakel voor efficiënte voedselproductie en voert aan dat minder vee ook minder broeikasgassen betekent. Beyond Meat heeft nog nooit winst gemaakt, maar raakte met zijn boodschap bij beleggers een gevoelige snaar. Andere recente beursgangen, zoals die van autodeelgigant Uber en zijn rivaal Lyft, werden daarentegen een flop.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten