Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The annual review: om te onthouden van 2019

2 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

25,3%

S&P 500

23,4%

EURO STOXX 50

9,2%

FTSE 100

24,8%

CAC 40

25,4%

DAX 30

20,4%

BEL 20

26,9%

FTSE MIB

9,5%

IBEX 35

13,7%

TOPIX


Bron: Bloomberg 01.01.2019 - 29.11.2019


2019 was een goed jaar voor aandelen. Het verruimende beleid van de centrale banken gaf de financiële markten de wind in de zeilen. Nu het jaar ten einde loopt, blikken we terug op de markantste Quick Looks.
JANUARI
Een nieuwe uitdager

Juan Guaidó heeft zich uitgeroepen tot president van Venezuela na de betwiste verkiezingen van vorig jaar. Regeringen in de VS, Europa en Latijns-Amerika steunen hem in zijn poging om de geruïneerde economie van het land herop te bouwen. Waarom Venezuela van belang is? Het land beschikt over enorme oliereserves, maar momenteel produceert het slechts 1% van de wereldwijde olievoorraad. Als de economie zich zou herstellen dan kan Venezuela zich ontpoppen tot een te duchten concurrent van Saoedi-Arabië, Rusland en de VS op de wereldwijde oliemarkt. 

FEBRUARI
Geduld is een schone deugd

Uit de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve blijkt dat de meeste gouverneurs tevreden zijn met de nieuwe 'geduldige houding'. Dat betekent dat zij de Amerikaanse rentevoeten stabiel zullen houden. De risico's voor de economische groei komen meer dan waarschijnlijk uit het buitenland, namelijk het handelsgeschil met China en zelfs Brexit. De financiële markten zetten hun sterke herstel na de diepe dalen in december rustig verder. Ondertussen gaat het debat verder - is dit een piek of een pauze voor de Amerikaanse rentevoeten?  

MAART
Rood, niet dood

De Chinese regering kondigde aan dat de economische groei dit jaar iets lager zal zijn, tussen 6 en 6,5%. Deze kleine bijsturing zou een droomscenario zijn voor de meeste ontwikkelde economieën, waar sommigen het zelfs moeilijk hebben om een recessie af te wenden. Voor China is het echter de laagste groei in drie decennia. De Chinese beurs is dankzij de nieuwe stimuleringsmaatregelen, met onder meer belastingverlagingen en hervormingen van de investeringen, fors gestegen ten opzichte van het dieptepunt van vorig jaar. Er is echter wel nog steeds geen oplossing voor de handelsoorlog met de VS en de grote historische schuldenlast.  

APRIL
Met dank aan de Fed

De Amerikaanse beurzen zijn opnieuw gestegen tot de pieken van in de herfst. Wat een ommekeer in vergelijking met het dieptepunt op kerstavond! Wat is er nu net veranderd? De Federal Reserve leverde een grote bijdrage tot de optimistischere sfeer op de beurs. In plaats van de geplande renteverhogingen gaat de markt er nu van uit dat de Fed de rente dit jaar wel eens zou kunnen verlagen. En dat is nu net het soort beleid dat de aandelenmarkten ondersteunt. 

MEI
In het vizier

Huawei is inmiddels veruit het beroemdste slachtoffer van de handelsoorlog. In eerste instantie sloten de VS de telecomreus uit van 5G-contracten. Nu hebben ze het bedrijf tot ‘verboden entiteit’ gedegradeerd, wat betekent dat geen enkele Amerikaanse onderneming er nog zaken mee mag doen. Zo ontzegt Google Huawei voortaan de toegang tot zijn besturingssysteem Android. Dat wil zeggen: geen YouTube of Gmail meer. Mobiele operatoren in het VK en Japan hebben de telefoons al uit hun aanbod gehaald. Nu ook chipproducenten de plannen van Huawei om onderdelen te ontwikkelen tegenhouden, lijkt het bedrijf aangeschoten wild. 

JUNI
Wat blinkt daar zo?

De goudprijs zit in de lift. Het gele metaal bereikte deze maand zijn hoogste niveau van de voorbije zes jaar. Waarom is goud zo aantrekkelijk? Dat is niet ongewoon wanneer er renteverlagingen verwacht worden, goud is namelijk een kostbaar goed maar het levert geen rendement op en kost geld om te bewaren. In een wereld waar 12.500 miljard dollar aan staatsobligaties een negatief rendement oplevert, is dat ineens niet meer belangrijk. En met de markten op recordhoogtes blijkt het vooruitzicht op een veilige haven moeilijk te weerstaan.

JULI
Eerste beperkte verlaging

De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde de rente voor de eerste maal sinds 2008. Weliswaar met slechts 0,25% en zonder beloftes van verdere verlagingen dit jaar. De markten hadden hier al sterk op geanticipeerd en waren ontgoocheld. De S&P 500 had eerder in de maand voor het eerst de grens van 3.000 punten overschreden maar verloor na het nieuws wat terrein. Mogelijk richten de markten hun blik nu op andere centrale banken (misschien de ECB) voor verdere rentedalingen dit jaar.

AUGUSTUS
Klemtoon op het negatieve

De onrust veroorzaakt door een dreigende handelsoorlog is omgeslagen in bezorgdheid over de wereldwijde groei. De financiële markten hebben een stormloop richting veilige havens gezien. De goudprijs staat op het hoogste niveau in acht jaar. Maar de vlucht naar staatsobligaties was nog indrukwekkender. Naarmate de obligatiekoersen stijgen, dalen de obligatierendementen. Het effect was zo sterk dat de rendementen op staatsobligaties van in totaal 15.000 miljard dollar onder nul zijn geduwd. In deze vreemde tijden lijken beleggers bereid een gegarandeerd negatief rendement te aanvaarden in ruil voor veiligheid.

SEPTEMBER
In de greep van de zwaartekracht?

Apple heeft met de nodige toeters en bellen zijn nieuwe iPhone voorgesteld. Daaraan hangt een identiek prijskaartje als aan het vorige model. Zou de techreus met zijn telefoons en tablets tegen het prijsplafond botsen? Misschien zoekt men daarom wel naar alternatieve inkomsten. Het bedrijf verlegt de aandacht namelijk naar diensten, zoals muziek, games en de pas geïntroduceerde streamingdienst Apple TV+. Zo blijven gebruikers van oudere iPhones in het ‘ecosysteem’ van Apple én genereren ze nog inkomsten. De vraag is echter of Apple TV+ tegen slechts 4,99 dollar per maand ooit de marktwaarde van zowat 1000 miljard dollar kan rechtvaardigen.

OKTOBER
Zo dichtbij en toch…

De Brexitsaga is nog niet ten einde... Premier Boris Johnson kreeg echter groen licht voor de bespreking van het terugtrekkingsakkoord, maar meteen daarna stemde het parlement zijn strakke tijdschema voor de uitstap weg. Hierna duwde Johnson op de pauzeknop en verlegde hij de aandacht  naar nieuwe verkiezingen, nog vóór Kerstmis. Om te vermijden dat het VK zonder akkoord uit de EU dondert, verleende de EU een flexibel uitstel van drie maanden tot 31 januari 2020. De financiële markten haalden opgelucht adem toen Halloween-Brexit van de baan was. Het pond ging even de hoogte in, maar dat herstel was van korte duur want de onzekerheid houdt aan.

NOVEMBER
Sesam open u!

In de grootste beursgang van het jaar heeft Alibaba, de Chinese e-commerce- en online betaalgigant, ruim 11 miljard dollar opgehaald. Het bedrijf noteert in Hongkong met tickersymbool 9988, een cijfer dat in de Chinese cultuur voorspoed belooft. De vraag was groot en het aandeel klom bij opening ruim 6% hoger. Dat bewijst dat Hongkong in deze spannende tijden zijn rol als financieel centrum in Azië blijft vervullen. Het ziet er zelfs naar uit dat Hongkong dit jaar meer geld zal hebben opgehaald dan de Nasdaq.

DECEMBER
Feestelijke afsluiter

Ook in de laatste weken van 2019 bleven de markten in de greep van dezelfde factoren. Alweer overheersten de handelsoorlog tussen China en de VS, Big Tech en de almaar uitgestelde brexit. Het komende jaar lijkt daar weinig verandering in te zullen komen. De VS blijven wellicht stampij maken over handel en de brexit komt er met of misschien zonder akkoord, mogelijk gevolgd door handelsgesprekken tussen de EU en het VK. En uiteraard zijn er later op het jaar presidentsverkiezingen in de VS. Waar dat alles toe leidt en hoe de markten zullen reageren, kan alleen de tijd ons leren.
In afwachting wensen wij al onze lezers alvast een gelukkig en voorspoedig 2020!We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten